229, 24705
Contact

Vijf gevallen van online oplichting met beleggingen per dag

Vijf gevallen van online oplichting met beleggingen per dag

Fraudeurs maakten dit jaar op online-handelsplatformen al voor minstens 10,89 miljoen euro buit bij nietsvermoedende Belgische beleggers.

Sinds Nieuwjaar ontving  de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) al 1.403 meldingen van frauduleuze praktijken via het internet of gemiddeld vijf per dag. Dat waren er een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Na onderzoek werden 172 bedrieglijke entiteiten geïdentificeerd. Helaas gebeurde dat al te vaak pas wanneer het kwaad reeds was geschied en nietsvermoedende beleggers geld kwijt waren.

De meldingen die bij de FSMA binnenliepen, gaven aan dat de slachtoffers gemiddeld voor 17.314 euro werden opgelicht. De schade is dus groot. Het maakt dat deze vorm van fraude bijzonder lucratief is voor oplichters.

De gekende fraude  is bovendien slechts het topje van de ijsberg, omdat heel wat oplichtingen niet worden gemeld, zegt de FSMA. Het is bovendien duidelijk dat de fraudeurs steeds vaker goed georganiseerde bendes zijn. Ze gedragen zich als een firma met een callcenter, grafisch expert, leidinggevende,... Vaak zijn ze ook internationaal actief. Er is behoefte aan duidelijke en goede informatie om de Belgische beleggers ervoor te behoeden in de handen van zulke organisaties te vallen.

De FSMA lanceert dan ook een nieuwe bewustmakingscampagne. Ze geeft daarin vijf tips:

Tip1 : Controleer de identiteit van de aanbieder. De FSMA publiceert lijsten van ondernemingen die een vergunning hebben om financiële producten en diensten aan te bieden. Staat de aanbieder er niet op, wees dan extra voorzichtig en ga niet zomaar in op het aanbod. Kijk zeker of je zijn naam terugvindt op de lijst met ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn. 

Tip 2: Pas op voor oplichters die zich voordoen als gekende bedrijven. Check dit nog eens dubbel en controleer de contactgegevens van de entiteit met wie je contact hebt.

Tip 3: Stort niet zomaar geld op een buitenlandse rekening

Tip 4: Wees kritisch voor elk aanbod

Tip 5: Bij twijfel, neem contact op met de FSMA.

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen