Wil u nog bankieren zoals vroeger?
Gaat u voor uw bankzaken nog liefst naar een loket in plaats van ze via de pc of de smartphone uit te voeren? Dan kunt u bij een aantal banken een beroep doen op de universele bankdienst.
De universele bankdienst ging van start op 1 januari 2022. Hij laat de consument toe om nog te bankieren zonder gebruik te moeten maken van en pc, tablet of smartphone. Wie minder of niet digitaal actief is, moet immers ook zijn financiële zaken kunnen regelen.
De deelnemende banken engageerden zich aanvankelijk om de universele bankdienst tot eind juni 2024 te behouden, maar intussen verlengden ze hun toezegging voor onbepaalde tijd.
Wat houdt de universele bankdienst in?
De universele bankdienst houdt in dat banken tegen een redelijke prijs een pakket aan bankdiensten ter beschikking stellen aan hun niet-digitale klanten. Het gaat om een zichtrekening met een bankkaart, waarmee de consument minstens 24 geldafhalingen per jaar kan doen aan de eigen automaten van de bank die inbegrepen zijn in de kostprijs van het pakket, Daarnaast moet het pakket ook de mogelijkheid bieden om zonder bijkomende kosten minstens zestig verrichtingen aan het loket van de bank te doen. Voorts worden er ook geen extra kosten aangerekend voor het uitvoeren van domiciliëringen en doorlopende opdrachten. En de consument moet zijn rekeningafschriften kunnen afdrukken in het kantoor of ze minstens eenmaal per maand tegen een redelijke kostprijs thuisbezorgd krijgen.
Wat mag hij kosten?
De maximale kostprijs van de universele bankdienst werd vastgelegd op 60 euro per jaar, eventueel nog te verhogen met de kostprijs voor het thuisbezorgen van de uittreksels. Voor die thuisbezorging mag de bank 1 euro per enveloppe + portkosten aanrekenen.
Als het aantal manuele verrichtingen het vooraf bepaald minimum overschrijden, mag de bank voor elke bijkomende verrichting hoogstens 1 euro aanrekenen.
BNP Paribas Fortis moest op deze laatste recentelijk trouwens zijn kar keren. Bij de bank konden consumenten met een universele bankdienst tot nog toe een onbeperkt aantal manuele transacties doen voor hun abonnementsprijs van 5 euro per maand of 60 euro per jaar. Vanaf Nieuwjaar zou ze dat – in oversteenstemming met de regels – dat beperken tot 60 transacties per jaar. Voor elke manuele transactie meer zou ze 2 euro vragen, wat boven de grens van 1 euro was. De instelling besloot meteen om dit naar die 1 euro te herleiden.
Waar vindt u de universele bankdienst
De banken die een universele bankdienst aanbieden, zijn naast BNP Paribas Fortis ook Argenta, Belfius, Beobank, CBC, KBC, CPH, Crelan, ING en VDK. Sommige creëerden hiervoor een aparte rekeningformule, andere instellingen kenden de status van universele bankdienst toe aan een reeds bestaande bankformule.
Hoe kiest u nu de universele bankdienst die het best bij uw wensen aansluit? Gezien u opteert voor een formule waarbij u niet digitaal hoeft te bankieren, opteert u dus best voor een bank die een vestiging heeft in uw nabijheid.
Niet hetzelfde als de basisbankdienst
Let er wel voor op dat u de universele bankdienst niet verwart met de basisbankdienst. Dat is immers de dienst waarop consumenten die het moeilijk hebben om een zichtrekening te krijgen bij een bank toch een rekening kunnen afsluiten. Iedereen die rechtmatig in ons land verblijf, heeft recht op één dergelijke rekening.
Tip: Hier vindt u de zichtrekening die het best aansluit bij uw behoeften
- Is betalen via een QR-code wel veilig?
- Welke bank biedt nog een gratis zichtrekening aan?
- Kiest u voor een gemeenschappelijke rekening of voor twee aparte?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.