228, 24468
Contact

Fietslening kost u 4 euro aan intresten per maand

Fietslening kost u 4 euro aan intresten per maand

Tien jaar geleden was het nog een rariteit, nu is het de gewoonste zaak van de wereld geworden: het afsluiten van een lening voor de aankoop van een fiets. Dat komt omdat de verkoop van elektrische fietsen aanzienlijk in de lift zit en die zijn een pak duurder dan de klassieke tweewielers.

De kostprijs van een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/u varieert al naargelang het gekozen model. Het gros van de aanbiedingen vindt u in de klasse tussen 1.000 euro en 2.500 euro. Voor een zogenaamde speed pedelec, die trapondersteuning biedt tot 45 km/u, mag u zelfs rekenen op 3.000 euro tot zelfs 10.000 euro.

Door die stevige kostprijs is het niet meer ongewoon dat er voor de aankoop van een fiets een lening wordt afgesloten. Bij Belfius werden vorig jaar tien keer meer fietsleningen afgesloten dan vijf jaar geleden.

Het gemiddeld geleend bedrag voor een fietslening bij de bank bedroeg daarbij 3.672 euro. De gemiddelde leeftijd van een kredietnemer was 45 jaar, een kwart van de fietsleningen werd afgesloten door mensen van minder dan 35 jaar. 39% van de kredietnemers was 50 jaar of ouder.

 

Tarief

Het tarief voor een fietslening is doorgaans hetzelfde als voor een ecologische auto.  Volgens de gegevens van Spaargids kunt u momenteel het goedkoopste krediet hiervoor afsluiten bij Beobank. U betaalt er 3,45% rente. Leent u er 3.000 euro, die u in 30 maanden terugbetaalt, dan kijkt u gedurende 2,5 jaar aan tegen maandaflossingen van 104,44 euro. Na afloop zal u dan 133,20 euro aan intresten hebben betaald.

Tip: Kijk hier wie de goedkoopste fietsleningen aanbiedt

 

 

Terugverdientijd

Wie het slim aanpakt, hoeft dit overigens niet als een uitgave te zien. Het kan perfect een investering zijn die zich in sneltempo laat terugverdienen. Werkgevers mogen hun personeel een belastingvrije vergoeding geven van 0,27 euro per gefietste kilometer die ze tussen hun woon- en werkplaats afleggen.

Veronderstel dat u 10 km van uw werkplaats woont, dan kunt u op jaarbasis 250 werkdagen x 10 km x 2 (heen en weer) x 0,27 euro of 1.350 euro aan belastingvrije verplaatsingsvergoedingen tegemoet zien als hun werkgever de maximale fietsvergoeding uitkeert. In dat geval wordt een fiets van 3.000 euro door de werkgever in iets meer dan twee jaar terugbetaald.

Let wel: uw werkgever is u niet verplicht om u een fietsvergoeding uit te betalen, tenzij die is opgenomen in een collectieve arbeidsovereenkomst, wat voor een aantal bedrijfssectoren het geval is. Ook is hij niet verplicht om 0,27 euro/km te geven, tenzij ook die is opgenomen in een collectieve arbeidsovereenkomst.

Blijft de vergoeding beperkt tot 0,27 euro per km, dan is die vrijgesteld van rsz-bijdragen en moeten er ook geen belastingen op worden betaald. Er geldt wel een maximum van 40 km per dag.

 

Leasing

Maar misschien zit er nog meer in. Steeds meer werkgevers bieden hun werknemers de kans aan om in te stappen in een fietsleasing. In ruil voor een vast bedrag krijgen die dan een (elektrische) fiets ter beschikking, met daarbij een onderhoudspakket (bijvoorbeeld een technisch nazicht per jaar bij een erkende hersteller), een bijstandsverzekering (bijvoorbeeld voor hulp bij een lekke band of een platte batterij) en een diefstalverzekering. Na bijvoorbeeld drie jaar kunnen ze dan de fiets kopen of krijgen ze hem.

Bedrijven krijgen voor een leasing vaak betere tarieven dan individuele particulieren omdat ze kunnen genieten van de voordelen van een groepsaankoop.

 

Fietsbijstand

Maar ook als individuele fietser kunt u een fietsverzekering afsluiten, bijvoorbeeld voor het geval dat uw fiets zou worden gestolen of voor het geval hij ernstig wordt beschadigd. Tegen kunt u een bijstandsverzekering nemen. Dat is handig voor het geval u batterijpech zou hebben of een platte band moet vervangen. Dat laatste is bij een elektrische fiets veel moeilijker dan bij een klassiek exemplaar.

Tip: Hier vindt u de kostprijs van de diverse formules van bijstand bij fietspech

 

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen