Meteen bieden op uw droomwoning of eerst bij de bank aankloppen?
Het is zover: u hebt uw droomwoning gevonden. Om andere geïnteresseerden te snel af te zijn, hoopt u zo snel mogelijk een bod uit te brengen. Maar wanneer moet u dan bij de bank aankloppen voor uw hypothecair krediet?
Als u zeker weet dat uw project haalbaar is, dan loont het om meteen een bod uit te brengen. Waarom? De kans bestaat dat nog anderen hun zinnen op het huis hebben gezet.
Maar twijfelt u of over het al dan niet binnenhalen van een lening, dan is het raadzaam om eerst uw licht op te steken bij de bank. Want een bod is bindend en als de bank niet overtuigd is om u een hypothecaire lening toe te staan, dan heeft u een probleem.
Als u een aanvaard bod annuleert omwille van het niet verkrijgen van een lening pleegt u contractbreuk. Daar hangt een schadevergoeding aan vast. Die bedraagt vaak tien procent van de aankoopprijs. Om dat te vermijden, kunt u een bod uitbrengen onder opschortende voorwaarde. De verkoper moet zich daar wel eerst expliciet mee akkoord verklaren. Kent de bank u na het tekenen van de verkoopovereenkomst geen lening toe, dan kunt u uw bod zonder gevolg intrekken. U moet daarbij wel bewijzen dat u moeite doet of heeft gedaan om een lening te krijgen.
Tip: Vergelijk hier hypothecaire leningen
Eigen middelen en wedde
Tenzij u over voldoende kapitaal beschikt om uw droomwoning zonder hypothecaire lening te kopen, komt het er dus op aan de bank mee te krijgen. Onder meer een hogere eigen inbreng en een mooi loon bij een stabiele werkgever verhogen uw kansen.
Geeft de bank u groen licht voor een hypothecaire lening, dan kunt u zonder zorgen een bod uitbrengen op de woning. Het maakt dan nog niet uit of tevreden bent met de geboden rentevoet. Daarover kunt u nog later onderhandelen. Lukt het niet om uw huisbank te overtuigen, dan kunt u eens luisteren bij een andere financiële instelling. Geef zeker aan dat u rekent op snelle feedback om niet naast de woning te grijpen.
Onderhandelen over de rentevoet
Zit u op één lijn met de bank, dan kunt u de verkoopovereenkomst tekenen en voort onderhandelen met de bank. U kunt daarbij kiezen tussen een lening met een vaste of een variabele rentevoet. Vaak neemt de bank dan ook een pakket extra producten op in de deal, zoals bijvoorbeeld de brandverzekering, de schuldsaldoverzekering en een loondomiciliëring.
Offertes van verschillende banken analyseren en vergelijken is de boodschap. Als leningnemer is het uiteraard ook belangrijk dat u weet wat de totale kosten van de lening zullen zijn. Dat kunt u checken via het JKP, het jaarlijks kostenpercentage. Via Spaargids kunt u het aanbod van alle banken makkelijk vergelijken. U verneemt er ook welke voorwaarden andere kopers bij hun bank wisten af te dwingen.
- Hoe koopt u in vijf stappen een tweede verblijf in Spanje?
- Het kan weer: tot 1% korting op de rente voor uw nieuwe woonlening
- Vivium biedt woonlening op veertig jaar aan
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.