Sluit u best een lening af net voor Nieuwjaar?
Doet u in november en december op het werk nog een extra inspanning omdat u uw doelstellingen voor dit jaar nog moet halen? Misschien is dat ook wel het geval voor uw bankier. Mogelijk is hij bereid om een extra geste te doen om u een lening te kunnen verkopen. Alleen: u weet het niet.
U kent wellicht ook de verhalen van de belastingdienst die nog net voor Nieuwjaar de zeilen bijzette om dossiers waarin moet bijbetaald worden erdoor te jagen en de aangiften waarvoor een terugbetaling nodig was te vertragen. Of van beheerders van beleggingsfondsen die nog snel ongewenste aandelen uit hun portefeuille knikkeren om ze niet meer in hun eindejaarsrapport te moeten opnemen.
Mogelijk is er ook zo’n eindejaareffect bij de banken, waar kredietdepartementen eveneens doelstellingen hebben gekregen, alleen zal geen enkele bank zeggen dat dit effectief het geval is. Het is bovendien ook moeilijk om het statistisch te bewijzen. Het einde van het ene jaar en het begin van het volgende jaar worden cijfers over kredietverlening vaak beïnvloed door wijzigingen in de fiscale wetgeving zoals een verandering in registratiebelasting of in de fiscale aftrekbaarheid van kapitaal en intresten.
Tip: Hier kunt u zien welke aanbiedingen andere lezers recentelijk kregen van hun bank
Eindejaareffect
Een bepaald effect kan echter niet worden uitgesloten. Niet alleen krijgen kredietverantwoordelijken in een bank ‘productie’-doelstellingen opgelegd, daarnaast kunnen reglementaire bepalingen een rol spelen. Zo bepaalt de Nationale Bank dat commerciële banken best hun krediet beperken tot 90% van de verkoopwaarde van een woning als die bestemd is tot woonst voor de kredietnemer. In 35% van de gevallen mag ze over die limiet gaan. In 5% zelfs boven de 100%. Mogelijk zit de bank waar u een lening wil afsluiten dicht bij een van die limieten en heeft ze behoefte aan meer leningen met een lage quotiteit.
Al die elementen kunnen een rol spelen. Alleen weet u niet welke kaarten u bank precies in de hand. Het maakt op zich ook niet zoveel uit. De kernboodschap blijft dat u best een aantal banken kunt contacteren en vergelijken. Een verschil van 0,20% die u extra kunt afpingelen van uw rentevoet is beslist al de moeite waard. Wie een lening van 250.000 euro tegen 3,25% vaste rente op 20 jaar sluit, moet gedurende 240 maanden telkens 1.411,98 euro afbetalen. Kunt u de rentevoet naar 3,05% laten zakken, dan daalt uw afbetaling naar 1.387;52 euro. Over de hele looptijd maakt dat een verschil van 5.871,54 euro. Alleszins de moeite om wat tijd en inspanningen te investeren in de zoektocht naar de laagste rente.
Tip: Bereken hier zelf hoeveel u maandelijks moet afbetalen bij een bepaalde rentevoet
- Waarom zou u een herfinanciering van uw woonlening aanvragen?
- Het kan weer: tot 1% korting op de rente voor uw nieuwe woonlening
- Vivium biedt woonlening op veertig jaar aan
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.