Contact

Acht tips om fouten bij het beleggen in fondsen te vermijden

Acht tips om fouten bij het beleggen in fondsen te vermijden

Staat u op het punt om (een deel van) uw spaarcenten in een beleggingsfonds te investeren. Kijk dan toch eerst eens na of u niet in een van onderstaande valkuilen trapt.

 

1. Met beleggingsfondsen kunt u ook geld verliezen

Beleggingsfondsen hebben onmiskenbaar een aantal voordelen: ze laten u toe uw vermogen te spreiden over een groot aantal aandelen of obligaties. Als met een ervan iets fout loopt, hoeft dat niet meteen een grote impact op uw investering te hebben.

Bovendien worden ze beheerd door professionelen, die de financiële markten dag na dag opvolgen. Iets waar bij u misschien de tijd, de zin of de kennis voor ontbreekt.

Maar dat betekent niet dat u er blind moet instappen. Zelfs met een sterke spreiding en een professioneel beheer kunt u verlies lijden met beleggingsfondsen. Zo keek wie en jaar geleden in Belfius Managed Portfolio Emerging Markets begin juni aan tegen een verlies van 16,11%.

Heeft u uw geld nu nodig, dan kan dat dus een dikke tegenvaller zijn. Ook voor beleggingsfondsen geldt dus dat u alleen mag investeren met geld dat u minstens een aantal jaren kunt missen.

 

2. Ook obligaties kunnen in waarde dalen

Als de beurs zakt, dat heeft dat ook gevolgen voor beleggingsfondsen die hun vermogen in aandelen investeren. Daarmee is iedereen het eens. Veel minder mensen weten echter dat u ook kunt verliezen met fondsen die in obligaties beleggen. Ze gaan ervan uit dat obligaties elke dag een beetje intrest opbrengen en dus in waarde zouden moeten stijgen. Dat is ook zo, maar een ander effect kan dit helemaal tenietdoen. Als de rente stijgt, zullen investeerders niet meer bereid zijn om nog oude obligaties, die tegen minder gunstige voorwaarden werden uitgegeven over te nemen, tenzij ze er minder moeten voor betalen en zo toch aan hun beoogde opbrengst komen. Met andere woorden: als de prijs ervan daalt. Bij een sterke stijging van de rente kunnen obligatiefondsen dus terugvallen in waarde. Dat speelt des te sterker als de obligaties nog lang moeten lopen tegen minder gunstige voorwaarden.

 

3. Let op met de inventariswaarde in de krant

Als u een fonds wil kopen of verkopen, gebeurt dat steeds tegen een prijs die u niet kent. De prijs in de krant loopt achterop. Als u vandaag voor een bepaald uur een fonds koopt dat bijvoorbeeld in aandelen belegt, zal u de inventariswaarde van vanavond moeten betalen. Daarbij wordt rekening gehouden met de koersen die de aandelen in het fonds halen bij het sluiten van de beurzen. In de praktijk gebeurt de berekening van de inventariswaarde dan ook morgen, waarna de publicatie ten vroegste in de krant van overmorgen staat.

Tip: Hier vindt u een selectie van beleggingsfondsen die door Spaargids worden opgevolgd.

 

4. Koop een fonds dat aansluit bij uw beleggingsprofiel

Bent u een voorzichtige belegger die liever geen grote verliezen oploopt als de financiële markten tegenzitten, kies dan voor een zogenaamd defensief fonds. Maar hou er dan wel rekening mee dat ook de koersstijgingen beperkt zullen zijn. Wie op een hoger rendement rekent, moet met een groter risico kunnen omgaan en dus instemmen met mogelijk hogere verliezen bij tegenwind.

Naast de manier waarop u omgaat met mogelijke verliezen is ook uw beleggingshorizon van groot belang. Hoe lang kunt u uw geld missen? Heeft u de centen bijvoorbeeld nodig om binnenkort een auto te kopen, dan hoeft u nu niet te beleggen in een aandelenfonds.

Lees ook: AXA Bank betaalt 500.000 euro voor onzorgvuldige bepaling beleggingsprofiel klanten

 

5. Let op de munt of het landenrisico

Kijk na waarin uw fonds investeert. Is dat in effecten die in een andere munt luiden dan de euro? Dan moet u ook rekening houden met mogelijke stijgingen of dalingen van de wisselkoers.

Of investeert uw fonds in bepaalde landen? Ook dat houdt risico’s in. Zo werd de notering van een aantal fondsen die in Russische aandelen investeren recentelijk nog tijdelijk geschorst toen Rusland Oekraïne binnenviel en de beurs van Moskou een tijdlang gesloten werd.

 

6. Weet wat u koopt

Adviseert uw bankier u een bepaald fonds, laat u dan goed uitleggen waarin u precies belegt. Blijf daarbij vragen stellen tot u het begrijpt. Blijft het te complex, doe het dan niet.

Veel beleggers varen blind op het advies van hun bankier, maar vergeten daarbij dat die er vooral belang bij heeft om zijn winkel te laten draaien.

 

7. Kijk naar de kosten

Wie in fondsen investeert, moet niet alleen rekening houden met eenmalige instapkosten. Maar ook met jaarlijks weerkerende kosten voor het beheer van het fonds en kosten voor de administratie. Zij romen het rendement af. Heeft u voor een fonds met hoge kosten gekozen, dan maakt u gegarandeerd uw bank rijk.

Tip: Kijk hier naar het aanbod aan beleggingsfondsen van de diverse banken

 

8. Laat uw geld niet slapen

Tijden veranderen. Vergeet dus niet uw portefeuille aan beleggingen geregeld onder de loep te nemen. Voldoen uw beleggingen nog steeds aan uw verwachtingen want die kunnen inmiddels veranderd zijn. Misschien is het plan gerijpt om een woning te kopen? In dat geval moet u kunnen terugvallen op uw spaargeld. U heeft dan best geen fondsen meer in portefeuille die hevig in waarde kunnen schommelen.

Of nog: tijdens een periode van algemene rentedaling deden obligatiefondsen het goed. De obligaties die de fondsen in portefeuille hadden en die nog werden uitgegeven tegen hogere rentevoeten werden immers meer waard. Nu het algemene rentepeil stijgt, gebeurt het omgekeerde. Elke verdere stijging van de rente weegt nu op de waarde van de obligaties die uw fonds al in portefeuille heeft.

Tip: U kunt ook kiezen voor een beleggingsplan bij uw bank.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen, beleggingsfondsen en beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen