Contact

Beleggen in ETF’s is populair: wat zijn de voor- en nadelen in vergelijking met klassieke beleggingsfondsen?

Beleggen in ETF’s zijn populair

Beleggen in ETF’s wint razendsnel aan populariteit. Almaar meer mensen investeren in dergelijke ‘trackers’ die de prestatie van de beursindex volgen. Welke voordelen bieden ze ten opzichte van klassieke beleggingsfondsen en waar bevinden zich de valkuilen? Marijn Deschrevel van Bolero en Corentin Scavée van Easyvest beantwoorden tien veel gestelde vragen.

De instroom van het totale vermogen in Europese ETF’s bereikte vorig jaar een nieuw record. Op amper drie jaar is de Europese markt zelfs verdubbeld, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Morningstar. Die tendens zet zich in ons land minstens even sterk door. Easyvest en Bolero, het beleggingsplatform van KBC, tekenden respectievelijk op één en anderhalf jaar tijd een verdubbeling op.

 

1. Wat is ETF-beleggen?

Marijn Deschrevel van Bolero: “Een ETF of tracker staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een beursgenoteerd fonds en is dus, net als een aandeel, verhandelbaar op de beurs. Het omvat een veelheid aan aandelen of effecten. ETF’s volgen meestal een index, zoals bijvoorbeeld de Bel-20 of bepaalde sectoren of grondstoffen. Er bestaan ook ETF’s met obligaties of vreemde munten. Je belegt met een ETF meteen in een veelheid aan aandelen. Zo breng je met een ETF de nodige spreiding in je beleggingsportefeuille, zonder dat je daarvoor tientallen verschillende effecten moet aankopen.”

 

2. Wat zijn de voordelen ten opzichte van klassieke beleggingsfondsen?

Corentin Scavée van Easyvest: “ETF’s staan voor eenvoud. Ze vereisen geen dagelijkse monitoring, zoals dat het geval is bij een portefeuille die bestaat uit individuele posities. Ten tweede zijn ETF’s goedkoper. ETF’s bieden ook een grote transparantie over de samenstelling van de portefeuille. Door het volgen van een index sluit je managementfouten uit, zoals een slechte timing door de fondsenbeheerder. Ten slotte bieden ETF's via één enkel financieel instrument eenvoudig toegang tot een zeer gediversifieerde portefeuille die bestaat uit honderden of zelfs duizenden bedrijven.”

 

3. Wat zijn de nadelen van ETF’s?

Corentin Scavée van Easyvest: “Als je denkt dat het mogelijk is om beter te presteren dan de markt, dan kan beleggen in ETF’s jou misschien frustreren, aangezien ETF’s de index net zo exact mogelijk willen benaderen. Hoewel de keuze aan ETF’s momenteel extreem breed is, laten ETF’s je niet toe om de exacte samenstelling van een portefeuille te kiezen. Daarnaast zijn nog niet alle exotische thema’s beschikbaar in de vorm van ETF’s en kunnen sommige zeer actieve beleggingsstrategieën niet worden geïndexeerd.”

 

4. Wat met de kosten en taksen?

Marijn Deschrevel van Bolero: “Je moet rekening houden met transactiekosten bij je online broker voor de aan- en verkoop van een ETF. Die kosten zijn vaak afhankelijk van de markt waarop je koopt en van het bedrag. Bij Bolero koop je al trackers vanaf 7,50 euro. Ook moet je rekening houden met een beperkte beheersvergoeding. Verder moet je, net als bij aandelen, een beurstaks betalen, die schommelt tussen 0,12 en 1,32%. Koop je een ETF met een dividenduitkering, dan is op het dividend een roerende voorheffing van 30% van toepassing. Bij bepaalde type ETF’s met onderliggend vastrentende effecten betaal je mogelijk een meerwaardebelasting.”

 

5. Hoe verhoudt het rendement zich tot traditionele beleggingsfondsen?

Corentin Scavée van Easyvest: “De rendementen van ETF’s liggen in lijn met de gevolgde indices. Over een korte periode presteren sommige traditionele fondsen betere dan hun referentie-index en bijgevolg ook de ETF’s. Over het algemeen en op langere termijn bieden traditionele beleggingsfondsen meestal een lager rendement dan vergelijkbare ETF’s. Dat blijkt ook uit de jaarverslagen van Morningstar, dat de prestaties van fondsen over de hele wereld analyseert. Onder meer de lagere kostenstructuur bij ETF’s en soms ongepaste managementbeslissingen bij actief beheerde fondsen, liggen mogelijk aan de basis van dat verschil.”

 

6. Is een dividend mogelijk?

Marijn Deschrevel van Bolero: “Ja, dat kan perfect. Dan koop je een ‘Distribution’ ETF – een ETF met een uitkering van een dividend. Je moet dan wel rekening houden met de roerende voorheffing.”

 

7. Lenen ETF’s zich voor maandelijkse stortingen?

Marijn Deschrevel van Bolero: “Ja, dat kan, al moet je er dan wel rekening mee houden dat je per storting transactiekosten betaalt. Daarom is het niet interessant om maandelijks een klein bedrag te storten. Voor grotere bedragen kan het wel, want dan wegen de transactiekosten minder door.”

 

8. Aan welke risico’s is de ETF-belegger blootgesteld?

Corentin Scavée van Easyvest: “Het belangrijkste risico waaraan de belegger zich blootstelt met een ETF is het marktrisico. Als de markt daalt, daalt ook de ETF-portefeuille. De omvang van de daling zal afhangen van de samenstelling van de index die de ETF volgt.”

Marijn Deschrevel van Bolero: “Er kan een muntrisico ontstaan: koop je een ETF in Amerikaanse dollar (USD) of met USD-aandelen in de ETF zelf, dan kan de waarde van de dollar ten opzichte van de euro zakken. De waarde van de ETF zal dan dezelfde evolutie volgen. Daarnaast is er ook een liquiditeitsrisico. Omdat je op de beurs handelt, moet er voor elke verkoper ook een koper zijn en omgekeerd. Simpel gezegd: er is altijd een risico dat je geen koper vindt voor jouw ETF. En dan blijf je ermee zitten. Doorgaans stelt dat probleem zich niet bij de meeste ETF’s. Voor alle duidelijkheid: dergelijke risico’s loop je ook bij de ‘gewone’ aandelenhandel.”

Voor de volledigheid vermelden we dat er ook risicovollere ETF’s op de markt zijn. ETF’s met een zogenaamde hefboom, volgen niet zomaar hun referentie-index, maar stijgen bij een hefboom 2 bijvoorbeeld vier procent wanneer de index 2 procent zakt. Een daling gebeurt dan eveneens aan dubbelen snelheid.

 

9. Waarom promoten banken ETF’s vaak minder prominent op hun websites?

Corentin Scavée van Easyvest : “ETF’s zijn beleggingsproducten met veel lagere beheerskosten dan de traditionele fondsen. Verder is het bij een ETF niet mogelijk om instapkosten in rekening te brengen. ETF’s verminderen zo aanzienlijk de marge van banken. Ze tonen bijgevolg weinig interesse om die te promoten en verwijzen de klant daarom sneller door naar traditionele fondsen met hogere instapkosten en beheervergoedingen.”

Marijn Deschrevel van Bolero: “Banken verkopen veelal actief beheerde beleggingsfondsen en hebben ook vaak een eigen vermogensbeheerder – bij KBC is dat KBC Asset Management – die de bancaire fondsen ontwikkelt. Banken zijn dus logischerwijs ook meer geneigd om die eigen fondsen te promoten. Bij KBC en Bolero is er evenwel ook heel wat plaats voor ETF’s.”

 

10. De aandelenmarkten en de wereldeconomie maken een turbulente periode door. Welke invloed heeft dat op ETF’s?

Corentin Scavée van Easyvest: “ETF’s volgen de markten en ontsnappen dus niet aan de gevolgen van marktturbulentie. De impact van een crisis op een ETF hangt af van zijn referentie-index. Een ETF die de Russische aandelenmarktindex volgt, zal enorm zijn getroffen door recente marktbewegingen, terwijl andere ETF’s een veel beperkter effect ondervinden of zelfs op langere termijn net gunstiger scoren.”

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen