424, 26068
Contact

Beleggingsfondsen versus tak23: meer verschillen dan u denkt

Beleggingsfondsen versus tak23: meer verschillen dan u denkt

Kiest u voor een beleggingsfonds of voor een tak23-beleggingsverzekering? In beide gevallen wordt uw geld belegd een selectie van aandelen, obligaties en alternatieve investeringen of in een combinatie van die zaken, maar wat is nu de beste formule?

Kiest u voor een beleggingsfonds, dan opteert u ervoor om samen met anderen een pot geld samen te brengen waarmee in welbepaalde zaken wordt belegd. Dat kunnen aandelen zijn. Of obligaties. Of grondstoffen. Of cryptomunten. Of nog andere activa. Of een combinatie van die zaken.

De opbrengst van uw belegging hangt dan volledig af van de evolutie van de waarde van de zaken waarin u belegt. Die kan (erg) positief zijn, maar evengoed (erg) negatief.

Kiest u voor een beleggingsverzekering – in het vakjargon een tak23-product – dan kiest u dan weer voor een formule waarbij een verzekeraar uw geld in een beleggingsfonds stopt en u de garantie geeft dat hij u op het moment dat u dat weer opvraagt er de waarde ervan zal uitbetalen.

Tip: Hier vindt u de opbrengst van een selectie beleggingsfondsen

Belasting op instap

De belegging kan dus op hetzelfde neerkomen. Is die omweg via een beleggingsverzekering dan nuttig?

De beleggingsverzekering biedt alvast een extra mogelijkheid. Zo kunt u een begunstigde aanduiden, die het geld uiteindelijk mag opstrijken. Dat kunt uzelf zijn, maar ook iemand anders – bijvoorbeeld een kind, kleinkind of een derde.

Maar er zijn nog enkele andere zaken die een belegging in een beleggingsverzekering anders maken dan een rechtstreekse belegging in een bancair fonds. Een van de belangrijkste verschillen zit in de fiscale behandeling. Bij het instappen in een tak23-beleggingsverzekering moet u naast instapkosten ook rekening houden met een eenmalige taks op uw storting van 2%.

Bij een klassiek beleggingsfonds is dat anders. Daar betaalt u bij aankoop naast eventuele instapkosten geen beurstaks, tenzij het gaat om een beursgenoteerd fonds.

Belasting opbrengst

En daar stopt het niet. Ook de opbrengst van een beleggingsfonds en een beleggingsverzekering wordt anders belast. Kiest u voor een bancair beleggingsfonds dat geregeld een coupon uitkeert, dan wordt op de opbrengst 30% roerende voorheffing afgehouden. Opteert u daarentegen voor een fonds dat niets uitkeert en zijn opbrengsten herbelegt, dan is er geen uitkering en dus ook geen belasting, maar betaalt u bij de verkoop een taks van 1,32% op de totaliteit van uw fonds. Let wel: op deze regel bestaan uitzonderingen.

Daarnaast moet u bij de uitstap in beleggingsfondsen ook rekening houden met de zogenaamde Reynderstaks, die door toenmalig minister van Financiën Didier Reynders werd ingevoerd. Gaat het om een fonds dat minstens voor 10% belegt in zaken met een vaste opbrengst zoals obligaties en schatkistcertificaten, dan wordt op de meerwaarde die u hiermee boekte sinds uw aankoop een roerende voorheffing van 30% geheven, alvorens de taks op de verkoop wordt berekend. Een zuiver aandelenfonds is dus vrijgesteld van deze meerwaardetaks.

Op een beleggingsverzekering moet u noch Reynderstaks, noch taks op de verkoop betalen. De taks op de storting werkt bevrijdend.

Tip: Hier vindt u de opbrengst van een selectie van tak23-beleggingsverzekeringen

Beheerskosten

Ten slotte moet u nog rekening houden met beheerskosten en uitstapkosten. Die beheerskosten dekken het jaarlijkse beheer. Bij een verzekeringsfonds liggen ze doorgaans hoger dan bij een bancair fonds.

Hetzelfde geldt voor de uitstapkosten, die u doorgaans moet betalen als u relatief snel uw belegging weer te gelde wil maken. Ook hier betaalt u meer bij een verzekeringsformule dan bij een bancair fonds.

Meestal zijn er na vijf jaar echter geen uitstapkosten meer, noch bij een bancair fonds, nog bij een verzekeringsfonds.

Overweegt u een belegging in een bankfonds of een verzekeringsfonds, dan vraagt u dus best eerst een detail van de diverse kosten op vooraleer u een gefundeerde beslissing neemt. De verschillen kunnen een grote impact op uw rendement hebben.

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen en TAK 23

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen