282, 26102
Contact

Hoe bescherm je de waarde van je geld?

Hoe bescherm je de waarde van je geld?

Het is belangrijk dat je spaargeld voldoende opbrengt. Is dat niet het geval, dan gaat je koopkracht er immers op achteruit. Je zal volgend jaar dan minder met je geld kunnen kopen dan vandaag.

De boosdoener is de inflatie. Die  geeft aan hoeveel het leven duurder is geworden. In juli 2024 was dat 3,64 procent. Als je in juli vorig jaar 100 euro betaalde voor een mand met goederen en diensten moest je er vorige maand dus al 103,64 euro voor neertellen.

Een beetje inflatie is goed voor de economie. Doorgaans heeft men het dan over zo’n 2 procent. Als de prijzen lichtjes stijgen, hebben consumenten er geen belang bij om hun aankopen uit te stellen en consumeren ze vlot. Dat zorgt voor een blijvende vraag naar goederen en diensten en dus voor werkgelegenheid.

Inflatie vreet waarde spaargeld op

Maar een hoge inflatie is wel een probleem. Als de prijzen van goederen en diensten te sterk stijgen, zouden consumenten hun aankopen misschien niet uitstellen, maar gewoon niet meer doen.

Inflatie tast ook de koopkracht aan. Wie vorig jaar 100 euro had gespaard en daar 2,00 euro intrest op kreeg, heeft nu 102,00 euro in handen. Dat volstaat dus niet om de korf goederen te kopen. Die kost nu immers al 103,64 euro. Van geldontwaarding gesproken. Anders gezegd: met eenzelfde of zelfs licht hoger bedrag op je rekening kan je (veel) minder doen.

Een langdurige inflatie is bijzonder schadelijk voor je spaargeld. Veronderstel dat je vandaag 100 euro neertelt voor de korf goederen en er is vijf jaar lang een inflatie van 5 procent, dan moet je over vijf jaar voor diezelfde korf al 127,63 euro betalen. Met andere woorden. Met de 100 euro die je vandaag spaart, kan je over vijf jaar een kwart minder kopen als je in die periode geen of weinig opbrengst op dat spaargeld hebt.

Het komt er voor spaarders en beleggers dus op aan om minstens een opbrengst te halen die hoger ligt dan de inflatie.

Hoeveel dit precies moet zijn, weet je niet. De inflatie die je kent, is die van het voorbije jaar en dat behoort tot het verleden.

Belangrijk voor spaarders is de toekomstige inflatie. Volgens de jongste raming het Federaal Planbureau mag voor 2024 in België op een gemiddelde inflatie van 3,1% worden gerekend. In 2025 zou ze afkoelen tot 2,0% en daarna stabiliseren op 1,8% per jaar.

Hoe zorg je nu voor dat de toekomstige inflatie ministens bijbeent?

Spaarboekjes

Als die zich houdt aan de voorspellingen zou dat misschien met de best renderende spaarrekeningen kunnen. Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste opbrengst.

Kasbons en termijnrekeningen

Termijnrekeningen geven dan weer de mogelijkheid te sparen met een vaste rente op een vaste periode. Hier vindt u de termijnrekeningen met de hoogste opbrengst en een overzicht van het huidige aanbod aan kasbons

Spaarverzekeringen

Wie zijn geld langer kan missen en graag zekerheid heeft, kan ook overwegen om te sparen in een tak21-spaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Die formule biedt een gewaarborgde basisrente, die elk jaar nog aangevuld kan worden met een winstdeelneming indien de verzekeraar de storting met winst kan herbeleggen en zijn financiële situatie dat toestaat. De opbrengst van een tak21-spaarverzekering is vrij van roerende voorheffing voor wie zijn geld minstens acht jaar laat staan. Bij de storing moet je wel 2% verzekeringstaks betalen. Hier vindt u de aanbiedingen op tak21-spaarverzekeringen.

Beleggen

Uiteraard zijn er ook formules waarmee een hogere opbrengst te behalen valt, maar dan spreken we niet langer over sparen, maar over beleggen. Daarbij stemt de consument in met een hoger risico. Een rendement is in die gevallen niet gegarandeerd. Het kan erg meevallen, maar ook lelijk tegenvallen.

Beleggen kan onder meer via beleggingsfondsen en tak23 spaarverzekeringen. Ook het uitbouwen van een eigen aandelenportefeuille is een optie.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de opbrengsten die de voorbije jaren werden gerealiseerd op beleggingsfondsen

Tip: Hier vindt u een overzicht van de aanbiedingen van tak23-beleggingsverzekeringen

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen, beleggingsfondsen, kasbons, spaarrekeningen, TAK 21, TAK 23 en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen