Geld uit staatsbons vloeide vooral naar termijnrekeningen en kasbons
Het geld dat vrijkwam na het vervallen van de staatsbon op 1 jaar die in september 2023 werd uitgegeven, vloeide vooral naar termijnrekeningen en kasbons bij de banken, blijkt uit een analyse van de Nationale Bank.
De Belgische gezinnen belegden in september 2023 in totaal 21,9 miljard in de staatsbon op een jaar. Slechts 400 miljoen euro daarvan werd herbelegd in de staatsbons die op 16 september 2024 werden uitgegeven.
Het gros van het vrijgekomen geld vloeide terug naar de banken. Hun termijnrekeningen dikten in september met 18,2 miljard euro aan, hun kasbonuitgifte klom met 5,0 miljard euro. Dit is meer dan wat terugkeerde van de staatsbon. De consumenten profiteerden van de hogere rente op te termijnrekeningen en de kasbons om ook een deel geld van hun spaar- en zichtrekeningen rekening te investeren in vastrentende producten met een langere termijn. De inlagen op de spaar- en zichtrekeningen daalden immers met respectievelijk 4,4 miljard euro en 2,8 miljard euro.
Door de toegenomen belangstelling voor termijnrekeningen en kasbons hebben de Belgische gezinnen nu 15% van hun deposito’s in deze beleggingen staan. Een jaar geleden was dat nog maar 11%. De opwaartse trend werd overigens twee jaar geleden al ingezet.
Tip: Spaargids maakte voor u een overzicht met de rendementen van termijnrekeningen en een overzicht met de opbrengsten van de kasbons.
- Schatkist haalt uiteindelijk 402 miljoen euro op met staatbons, deel inschrijvingen telt niet mee
- Brengt sparen de komende tijd weer minder op?
- Hoe laat u uw geld genoeg opbrengen voor een comfortabel pensioen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.