424, 26101
Contact

In de kijker: Wat zijn de alternatieven voor de aflopende staatsbon?

In de kijker: Wat zijn de alternatieven voor de aflopende staatsbon?
Aangeboden door Easyvest

België voerde in september 2023 met succes een financieringsoperatie uit, waarmee het 22 miljard euro ophaalde door de uitgifte van een éénjarige staatsbon. Nu deze obligatie langzaam afloopt, bekijken we de beschikbare alternatieven voor de 630.000 beleggers die op zoek zijn naar een nieuwe investering.

Kort overzicht: wat is een staatsbon? 

Staatsbons, ook wel staatsobligaties, schatkistcertificaten of soevereine obligaties genoemd, zijn schuldinstrumenten die door nationale overheden worden uitgegeven om kapitaal aan te trekken. Beleggers kopen deze obligaties om periodieke rentebetalingen (coupons) te ontvangen, evenals de terugbetaling van het hoofdbedrag bij de vervaldatum. Aangezien de rente op een obligatie vast is en staten over het algemeen betrouwbare uitgevers zijn, worden de staatsbons doorgaans beschouwd als een risicoloos actief.

Belgische staatsbon 2023: kenmerken en prestaties 

De door België uitgegeven staatsbon in september 2023 heeft een looptijd van één jaar en vervalt op 4 september 2024. Dit betekent dat spaarders die zich hebben ingeschreven op de staatsbon op die datum hun investering terugkrijgen, met een bruto rendement van 3,3%. Rekening houdend met een roerende voorheffing van 15%, komt dit overeen met een netto rendement van 2,81% over één jaar.

Belgische staatsbon 2023: voor- en nadelen 

Het enige voordeel van de staatsbon is het gegarandeerde rendement, waardoor het een risicoloos product is. Helaas zal het voorgestelde rendement beleggers niet in staat stellen de inflatie te dekken, die in april 2024 nog rond de 3,5% lag in België. Bovendien is de staatsbon geen langetermijnoplossing en dwingt het de belegger om na één jaar een alternatief te vinden.

Vervaldatum van de staatsbon: een buitengewoon financieel evenement 

Op 4 september 2024 zullen 630.000 beleggers een oplossing voor hun geld moeten vinden. Met bijna 22 miljard euro om te herinvesteren, is dit het grootste liquiditeitsevenement van deze eeuw in België.

Wat te doen met uw geld na de staatsbon van 2023? 

De overheid, banken, verzekeraars... alle financiële actoren haasten zich om deze financiële buitenkans te bemachtigen. Onder de voorgestelde oplossingen bevinden zich nieuwe staatsbons, kasbons, termijnrekeningen, spaarrekeningen en producten van tak 21. Al deze beleggingen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een gegarandeerd kapitaal voor een nettorendement van iets meer dan 2% per jaar. Net als bij de staatsbon zal de inflatie amper gedekt worden. Het lijkt dus verstandig om andere opties te verkennen.

ETF's als alternatief voor de staatsbon

Met ETF's heeft u een alternatief om de inflatie op langere termijn te dekken. Simuleer uw investering met Easyvest, de Belgische leider in ETF-investering.
Simuleer uw investering

ETF's: een aantrekkelijk alternatief 

Met ETF's kan een belegger hopen op een rendement dat meer dan de inflatie dekt door de langetermijnprestaties van de wereldwijde beurzen te benutten. Zo kan hij een gediversifieerde portefeuille van wereldwijde aandelen opbouwen en zijn risicoprofiel aanpassen door een mandje staatsobligaties uit de eurozone toe te voegen. Dit type belegging brengt enige onzekerheid op korte termijn met zich mee, maar kan op lange termijn zeer aantrekkelijk zijn met een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 7%.

Meer rendement dan de staatsbon voor al onze profielen 

Easyvest biedt 10 portefeuilles aan, waarvan de minst risicovolle 90% obligaties en 10% aandelen bevat voor voorzichtige beleggers. De meest risicovolle portefeuille bevat 100% aandelen voor gedurfde beleggers met een langetermijnhorizon. Sinds de lancering van de Belgische staatsbon hebben al onze portefeuilles prestaties ruimschoots boven de 2,81% laten zien.

Portefeuille Netto rendement
Easyvest 1 3,20%
Easyvest 2 4,50%
Easyvest 3 5,70%
Easyvest 4 7%
Easyvest 5 8,20%
Easyvest 6 9,30%
Easyvest 7 10,50%
Easyvest 8 11,70%
Easyvest 9 12,90%
Easyvest 10 13,80%

Deze netto totale rendementen zijn berekend van 4/9/2023 tot 15/5/2024 voor de globale portefeuille aangeboden door Easyvest, na aftrek van de beheerskosten van de portefeuille, de roerende voorheffing en de beursbelasting bij aankoop en verkoop. Aangezien de beschouwde periode zeer kort is, kunnen de bovenstaande prestaties niet als representatief worden beschouwd. Sommige recente perioden waren minder gunstig voor dit type belegging en hebben tijdelijke verliezen veroorzaakt. Het is daarom noodzakelijk om een belegging in ETF's te overwegen met een voldoende lang beleggingshorizon.

Simuleer het herinvesteren van de staatsbon 

Wat zou uw potentiële rendement kunnen zijn met ETF's? Start nu een simulatie op onze website om het te weten of neem contact op met een van onze Wealth Managers.
Simuleer uw investering

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Easyvest en Spaargids.be
Lees ook:

Andere tips over beleggen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen