Juridisch verzet tegen taks op de effectenrekeningen

Het Grondwettelijk Hof moet uitspreken over de jaarlijkse taks op de effectenrekeningen. Zowel de verzekeraarsfederatie Assuralia als enkele bedrijven hebben de vernietiging ervan gevraagd.
Op effectenrekeningen waarop voor meer dan 1 miljoen euro aan effecten staan, moet sinds begin dit jaar op jaarbasis 0,15% taks worden betaald op de gehele waarde ervan. De rekening voor wie voor 1 miljoen euro aan effecten bezit, komt dat dus neer op 15.000 euro.
Tegen de regeling heeft de beroepsorganisatie van verzekeraars Assuralia klacht ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Wie zijn geld in een tak23-beleggingsfonds stopt, belegt via een verzekeringsformule in een beleggingsfonds. De effecten ervan staan op een effectenrekening van de verzekeraar. Door de groepering is dat bedrag van 1 miljoen euro vlug overschreden. En dus wordt er taks geheven op het totale bedrag. En dat wordt doorgerekend aan de belegger, zelfs al investeert die zelf maar een klein bedrag in een tak23- beleggingsverzekering. Bovendien leidt dit internationaal tot een scheeftrekking. Voor Luxemburgse verzekeraars gelden de taksen niet.
Maar ook een aantal holdings tekenden bezwaar aan. Het gaat om de Groep Brussel Lambert (GBL) en haar dochteronderneming Sogerpar en om Portus. Het omzetten van aandelen op een effectenrekening in aandelen op naam in een register bij de uitgever wordt onweerlegbaar beschouwd als een niet toegelaten misbruik omdat die laatste effecten niet worden belast. Nochtans kan een omzetting legitiem zijn. Denk maar aan iemand die via de beurs aandelen koopt. Die worden altijd in een effectenrekening geleverd en kunnen pas nadien worden omgezet op naam. Maar die operatie zou dan als misbruik worden gezien.
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.