Contact

Sparen en beleggen voor wie daar zelf geen tijd voor heeft

Sparen en beleggen voor wie daar zelf geen tijd voor heeft

Zoekt u een alternatief voor het geld op uw spaarboekje, maar heeft u geen zin of tijd om uw geldplaatsingen verder op te volgen? Via welke vormen kunt u dan sparen of beleggen?

 

1. Tak21-spaarverzekeringen

Wie zijn tegoeden minstens intact wil houden, kan kiezen voor een tak21-spaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Dat is een formule die u een vaste basisopbrengst biedt met de mogelijkheid daar bovenop nog een winstdeelneming te krijgen als de verzekeraar uw storting met winst kan herbeleggen en zijn resultaten dat toelaten.

De tak21-spaarverzekering heeft een bijkomend voordeel: u kunt een begunstigde aanduiden die het geld krijgt als u sterft of op het moment dat uw belegging een gekozen einddatum bereikt. U hebt daarbij ook de mogelijkheid om uzelf als eerste begunstigde aan te duiden.

De opbrengst van de tak21-spaarverzekering is bovendien vrijgesteld van roerende voorheffing indien u de gelden minstens acht jaar laat staan.

Maar de formule kent ook enkele nadelen. Zo moet u op elke storting 2% verzekeringstaks betalen. Hoe langer u de spaarverzekering laat lopen, hoe minder zwaar die echter doorweegt.

Daarnaast rekent de verzekeringsmaatschappij mogelijk ook instapkosten en jaarlijkse beheerskosten aan. En die kunnen behoorlijk oplopen. Soms kunt u over die kosten evenwel onderhandelen.

Tip: Hier vindt u de rendementen van een selectie van tak21-spaarverzekeringen

 

2. Beleggingsfondsen

Kunt u uw geld voor langere tijd missen, dan kunt u er ook voor opteren om te beleggen. In dat geval deint uw inleg wel mee op de golven van de financiële markten. U kunt dus zowel (veel) winnen als (aanzienlijk) verliezen, maar met een langetermijnhorizon is de kans groter dat u eventuele beurscorrecties weer te boven komt.

Mensen die niet veel tijd willen besteden aan hun beleggingen, kunnen kiezen voor een fonds dat zijn vermogen wereldwijd spreidt over aandelen en obligaties van een hele schare aan sectoren. Dat zorgt ervoor dat het resultaat van uw beleggingen niet afhangt van de evoluties in een bepaalde regio of in een bepaalde sector. U hoeft dan ook niet permanent bij te sturen.

U kunt ook kiezen voor een tracker die bijvoorbeeld een wereldindex volgt. Dat is een fonds dat zo getrouw mogelijk de samenstelling van die index kopieert.

Tip: Hier vindt u een selectie van beleggingsfondsen

 

3. Tak23-beleggingsverzekering

Een tak23-beleggingsverzekering is een beleggingsfonds in een verzekeringsjasje. Ze biedt u de mogelijkheid om aan uw belegging een begunstigde toe te voegen, die het kapitaal krijgt op het moment dat u overlijdt of op de overeengekomen vervaldag. Niets belet u daarbij om uzelf als eerste begunstigde aan te duiden.

De tak23-beleggingsverzekering heeft nog enkele andere voordelen. Zo is op de opbrengst geen roerende voorheffing verschuldigd.

Maar de verzekering heeft ook een nadeel: u moet rekening houden met een verzekeringstaks van 2% en met hogere intredekosten en beheerskosten dan bij een belegging in klassieke fondsen.

Tip: Hier vindt u een selectie van tak23-beleggingsverzekeringen en hun kosten

 

4. Discretionair beleggen

U kunt er ook voor opteren om het beheer van uw vermogen uit handen te geven en volledig door uw bank te laten doen. We spreken in dat geval van discretionair vermogensbeheer.

Tip: Hier vindt u formules die banken aanbieden voor het beheer van uw vermogen

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen, TAK 21 en TAK 23

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen