282, 26150
Contact

Waar vindt u nu de hoogste opbrengst voor uw spaargeld?

Waar vindt u nu de hoogste opbrengst voor uw spaargeld

Waar moet u nu zijn als u wil dat uw spaargeld de komende maanden een mooie intrest opbrengt? Bij de overheid? Bij de banken? Of bij de verzekeringsmaatschappijen? Iedereen zet zijn beste beentje voor om een deel van de 22 miljard euro aan spaargeld dat nu beschikbaar komt na afloop van de vorige staatsbon op 1 jaar naar zich toe te halen.

1. De staatbons

De rente op de nieuwe staatsbons is bekend. Het Agentschap van de Schuld lanceert een bon op een jaar met een rente van 2,75% bruto en een bon op tien jaar met een rente van 2,80%. In tegenstelling tot de uitgifte van vorig jaar is op de intrest van deze staatsbons een roerende voorheffing van 30% verschuldigd. Dat maakt dat er voor de spaarder netto respectievelijk 1,925% en 1,960% overblijft.

Er kan op de staatsbons worden ingetekend  bij een aantal banken of rechtstreeks bij de Dienst van de Grootboeken. In dat laatste geval moet u geen bewaarloon betalen.

Wie bij de overheid wil sparen, heeft daarnaast nog altijd de mogelijkheid om zijn geld op een e-Depo bij de Deposito- en Consignatiekas te plaatsen. De opbrengst ervan wordt maand na maand vastgelegd, maar er is een maximum van 2,50%. De rente wordt na twaalf maanden uitbetaald. Met de staatsbons zit u daar boven.

2. Een bonus bovenop de staatsbon

Koopt u de staatsbon via MeDirect, dan ontvangt u een bonus van 0,50% bovenop de rente. Het gaat om een zogenaamde cashback Hij wordt al in oktober uitgekeerd. De 0,50% is netto.

3. Banken die 4% bieden

Heel wat banken willen een deel van het geld dat vrijkomt uit de succesrijke staatsbon van vorig jaar naar zich toetrekken. Een aantal van hen pakt daartoe uit met rentes van 4% bruto.

Bij MeDirect krijgt u 4,10% als u er geld op een termijnrekening van drie maanden plaatst. Een rekening op zes maanden levert er 4% op, een rekening op twaalf maanden 3,60%.

Bij Crelan vangt u 4% op een termijnrekeningen op zes maanden, voor een termijnrekening op negen maanden lis dat 3,85% en op een termijnrekening op 12 maanden 3,50%.

Ook KBC biedt 4% op zes maanden.

Bij ING haalt u 3,80% op een rekening op 1 jaar, maar als u zich vooraf registreerde, komt daar 0,20% bij. Dat maakt ook 4%. Let wel: dit geldt alleen voor nieuw spaargeld dat bij de bank binnenkomt. U moet er ook een betalende zichtrekening voor openen, al is deze momenteel, indien geopend voor 29/09, één jaar gratis.

4. Banken die 3,80% bieden

Er zijn nog meer banken die 3,80% op een jaar bieden. Zo biedt Belfius die 3,80% op zes en twaalf maanden. Ook hier is dat voorbehouden voor vers geld, al kan dat wel komen van de staatsbon van vorig jaar die vervalt.

KBC en CBC bieden eveneens 3,80% en wel op een rekening van dertien maanden. Voor de consument heeft dat het voordeel dat hij een maand langer kan genieten van de hoge rente. Maar het is ook een slimme zet van de Brusselse Havenlaan. Volgend jaar komt de rekening dan niet in september op vervaldag als er wellicht weer miljarden zullen vervallen en de banken weer een hevige strijd voeren, maar pas in oktober, als het rentegeweld mogelijk al wat geluwd zal zijn.

Deutsche Bank biedt eveneens 3,80%, maar dan voor een rekening op drie of zes maanden, waarop minstens 100.000 euro wordt geparkeerd.

En Beobank zwaait met het tarief van 3,80% voor een rekening op zes maanden.

Al die aanbiedingen zitten aanzienlijk boven het tarief van de staatsbon.

Tip: Hier vindt u de termijnrekeningen die momenteel het meest opbrengen

5. Kasbons

Een alternatief voor de termijnrekeningen zijn de kasbons.

KBC en CBC hebben een kasbon op 1 jaar met een rente van 3,10%.

Bij BNP Paribas Fortis kunt u intekenen op kasbons met een looptijd van 1,2 of 3 jaar. Ze hebben alle een rente van 3,10%. Wie kiest voor een periode van 2 of 3 jaar geniet dus langer van de vooropgestelde rente.

Tip: Hier vindt u de kasbons die momenteel het meest opbrengen

6. Tak26

Ook de verzekeringsmaatschappijen azen op een deel van de koek. Dat doen ze onder meer met tak 26-kapitalisatiecontracten.Het gaat om een spaarformule, waarbij de spaarder voor een afgesproken duurtijd een vaste rente krijgt. De intrest wordt samen met het kapitaal op de eindvervaldag uitgekeerd. Op die rente is 30% roerende voorheffing verschuldigd. Ze komt daarmee overeen met een kasbon.

Bij Securex vangt u op drie jaar 3,15%, op vijf jaar is dat 3,25%. Bij Baloise is dat op 3 jaar 3%. En bij Federale 2,85% op drie jaar.

Let wel: verzekeraars kunnen instapkosten aanrekenen op tak26-spaarproducten.

7. Spaarrekeningen

Uiteraard mogen we ook niet vergeten om ook de spaarrekeningen in ons overzicht mee te nemen. Zij bieden het voordeel dat ze tot 1.020 euro per jaar vrijgesteld zijn van belastingen.

De rekeningen die momenteel de hoogste rente afficheren, zijn rekeningen waarop u maandelijks maar een beperkt bedrag kan storten. Die komen niet echt in aanmerking voor het herbeleggen van de gelden die vrijkomen uit staatsbons die op vervaldag komen.

De rekening met de hoogste rente zonder deze beperking is de Vision +-rekening van Santander Consumer Bank; Zij biedt een basisrente van 1,05% en een getrouwheidspremie van 1,80% of in totaal 2,85%. De NIBC Getrouwheidsrekening volgt met een basisrente van 0,95% en een getrouwheidspremie van 1,80% of in totaal 2,75%.

Let wel: de basisrente kan elke dag worden aangepast. De getrouwheidspremie ligt meteen vast voor twaalf maanden.

Wil u meer zekerheid, dan moet u dus kiezen voor een rekening met een hoge getrouwheidspremie. De hoogste vindt u op de Beobank Save Plus-rekening. Ze biedt een basisrente van 0,30% en een getrouwheidspremie van 2,00% voor bedragen van meer dan 50.000 euro.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de rentes die momenteel op een spaarrekening worden geboden

8. Tak21

Daarnaast proberen verzekeraars de spaarders ook te verleiden met tak21-spaarverzekeringen. Dat zijn spaarformules die voor een afgesproken periode een gewaarborgde rente bieden. Bovenop kunnen de verzekeraars elk jaar nog een winstdeelneming toekennen indien ze in die periode de storting met winst kunnen herbeleggen en hun financiële situatie dat toestaat.

Wie zijn tak21-spaarverzekering minstens acht jaar laat staan, moet op de opbrengst geen roerende voorheffing betalen.

De spaarformule is dus vooral geschikt voor wie zijn geld geruime tijd kan missen.

De verzekeringsmaatschappij Athora verhoogde alvast de gewaarborgde rente op haar tak21-spaarverzekering Serenity II Prime by Athora van 2,70% naar 2,80%. 

Hou bij een tak21-spaarverzekering wel rekening met instapkosten en beheerskosten. Er is ook een eenmalige verzekeringstaks van 2% op het instapbedrag van toepassing.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de rendement van tak21-spaarverzekeringen.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over kasbons, spaarrekeningen, TAK 21 en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen