Contact

Vanaf wanneer kunt u genieten van private banking? En wat houdt het precies in?

Vanaf wanneer kunt u genieten van private banking? En wat houdt het precies in
Tom Dejonghe

Een vaste contactpersoon, waarbij u met al uw financiële vragen terechtkan. Heel wat banken bieden private banking aan, maar welke dienstverlening krijgt u dan exact? Is het echt iets voor de happy few? Of maken er meer Belgen aanspraak op dan u zou denken?

Heel wat banken verlenen privatebankingdiensten, waaronder KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Belfius. Andere financiële spelers zoals Degroof Petercam, Fisher Investments België en Van Lanschot hebben er zich zelfs volledig in gespecialiseerd. Het basisprincipe is altijd hetzelfde: u krijgt een vaste contactpersoon, waarbij u terechtkan voor vermogensbeheer en eventueel extra diensten.

Hoe worden uw beleggingen beheerd?

Vanaf een vermogen van 250.000 euro is het doorgaans mogelijk om de bank of financiële instelling uw geld volgens een gekozen typeportefeuille te laten beleggen, afgestemd op uw profiel en wensen. De opvolging en bijsturing van uw beleggingsportefeuille gebeurt daarbij mogelijk automatisch, aan de hand van een algoritme.

Vanaf een totaal vermogen van 500.000 euro – maar soms ook een lager bedrag – maakt u aanspraak op ‘echte’ private banking, met adviserend en discretionair financieel beheer. Bij adviserend beheer volgt uw vaste contactpersoon de financiële markten op de voet, zodat die u kansen kan signaleren en u kan adviseren over hoe u uw beleggingsportefeuille het beste bijstuurt. Want ja, u beslist nog altijd zelf over elke transactie, als u voor adviserend beheer kiest.

Bij discretionair beheer weet uw vermogensbeheerder vooraf wat hij mag doen bij aan- en verkoopbeslissingen. Hij hoeft dus niet telkens te overleggen of toestemming te vragen wanneer hij voor u wil ver- of aankopen. Vooraf zijn daar schriftelijk afspraken over gemaakt. Uw beheerder neemt daarbij geregeld contact met u op, om na te gaan of u die afspraken niet wilt aanpassen.

Hebt u een veel groter vermogen, bijvoorbeeld vijf miljoen euro of meer? Dan krijgt u ook meer gespecialiseerde diensten, zoals fiscaal en juridisch advies. Of bijvoorbeeld ondersteuning om in niet-beursgenoteerde bedrijven te investeren.

Opvallend: bij Easyvest kunt u al terecht voor private banking vanaf een kapitaal van 5.000 euro. Maar Easyvest heeft zich als portefeuillebeheerder gespecialiseerd in passief beleggen. Easyvest beheert dus relatief kleine beleggingskapitalen, maar ook portefeuilles van meer dan een miljoen euro.

Alleen voor de happy few?

Betekent het dat private banking enkel toegankelijk is voor een beperkt aantal klanten? Dat is relatief, al moet u er natuurlijk wel genoeg vermogen voor hebben. Volgens het Global Wealth-rapport uit 2023 van het voormalige Credit Suisse blijkt alvast dat de helft van de Belgen een vermogen van meer dan 228.594 euro (het mediaanbedrag) bezit. Voor de berekening ervan hield de Zwitserse bank rekening met spaargeld (inclusief aandelen en obligaties), vastgoed en schulden. Met andere woorden: nogal wat Belgen komen ten minste voor een minimum aan private banking in aanmerking.

Wilt u een beroep doen op de diensten van een private banker? Dan komt het er eenvoudigweg op aan contact op te nemen met de bank of gespecialiseerde financiële marktspeler en een afspraak te maken. Dat kan doorgaans via een formulier op de website of gewoon telefonisch.

Tip: vergelijk verder het privatebankingaanbod van vele marktspelers

 

 

 

Andere tips over privatebanking

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen