De zomerkampen komen eraan: moet uw kind zich extra laten verzekeren?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent dat vele duizenden kinderen straks op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging over sportvakanties tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is uw kind in dat geval voldoende verzekerd?
Of het nu gaat om een dagactiviteit of een weekje op locatie, voor veel kinderen vormt het jeugdkamp één van de hoogtepunten van het jaar. Uw kroost ontwikkelt er sociale vaardigheden en wint aan zelfstandigheid. Eens goed vuil worden en de waaghals uithangen, moet zeker kunnen. Hoewel de begeleiders alles in het werk stellen om uw kind veilig te laten spelen, ravotten en leren, kan er – net zoals thuis - altijd iets mis gaan.
Organisatie voorziet in uitgebreide dekkingen
Leden van grote jeugdbewegingen zoals Chiro, Scouts & Gidsen, KSA of KSJ zijn via de standaard ledenpolis sowieso al verzekerd voor hun burgerlijke aansprakelijkheid voor eigen letsels en (meestal) rechtsbijstand, meldt de verzekeringskoepel Assuralia. Die polissen gelden eveneens op kamp. Daarnaast voorziet de jeugdbeweging mogelijk ook in tijdelijke verzekeringen die de dekkingen uitbreiden. Hetzelfde geldt voor andere erkende organisatoren van vakantiekampen.
Eigen verzekeringen voor extra bescherming
Die uitbreidingen zijn doorgaans wel geplafonneerd tot een bepaald bedrag en kennen mogelijk ook beperkingen voor ongevallen in het buitenland. Zij voorzien in een behoorlijke basisverzekering, maar het is altijd raadzaam om na te gaan of die polissen wel volledig aan uw wensen tegemoet komen. Is dat niet het geval, dan kunt u die dekkingen aanvullen met individuele verzekeringen die u zelf bij de verzekeraar afsluit. We zetten hierbij enkele opties op een rij.
- Een familiale verzekering is als ouder niet wettelijk verplicht, maar valt wel aan te bevelen. Ze komt tussenbeide wanneer u zelf of een gezinslid – in dat geval uw kind – schade veroorzaakt aan derden, waarvoor u de kosten anders zou moeten ophoesten.
- Een lichamelijke ongevallenverzekering biedt soelaas wanneer uw kind een ongeval meemaakt.
- Een reisbijstandsverzekering vormt mogelijk een nuttige aanvulling op de verzekering die de kamporganisatie voorziet. Assuralia haalt als voorbeeld aan dat zo’n polis ook de vervoers- en verblijfskosten vergoedt als u uw kind na een ongeval ter plaatse in het ziekenhuis wil bezoeken. De meeste ziekenfondsen bieden bij kampen in het buitenland ondersteuning voor hun leden via een reisbijstandscentrale.
- Een rechtsbijstandsverzekering kan u en uw gezin dan weer helpen bij juridische geschillen.
Zoals eerder aangegeven, is de kans groot dat verschillende schadegevallen al via de kampverzekering zijn gedekt. Om een dubbele verzekering tegen te gaan, contacteert u best de organisatoren alvorens extra polissen af te sluiten.
Tegemoetkoming mutualiteiten in kampen
De verschillende ziekenfondsen betalen een deel van het inschrijvingsgeld van het kamp van uw kroost terug. De totale tussenkomst per kalenderjaar per kind varieert van 50 euro tot 120 euro. Via onze ziekenfondsvergelijker kunt u de tegemoetkomingen van de verschillende mutualiteiten vergelijken en verneemt u of een overstap naar een ander ziekenfonds mogelijk loont.
- Ontvang 20 euro cashback voor fiscaal sparen bij Futuria!
- Huurder moet zich ook in Brussel laten verzekeren voor brand- en waterschade
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.