Welke kosten heeft u als u leent voor uw woning?
Welke kosten komen erbij als u leent voor uw woning? En hoe bespaart u erop?
Als u een hypothecaire lening afsluit voor een woning horen daar onvermijdelijk kosten bij. Met welke (soms verborgen) kosten moet u rekening houden? En hoe bespaart u erop?
1. De rentevoet
Stel dat u een woning van 325.204 euro wilt kopen, de gemiddelde verkoopprijs van huizen in België op dit ogenblik. U leent daarvan 80%, afgerond 260.000 euro en betaalt dat bedrag over 25 jaar terug tegen een vaste rente, dan betaalt u momenteel gemiddeld 3,03% rente. U lost dan elke maand 1.231,42 euro af. Haalt u een korting van 0,95% binnen, zoals momenteel mogelijk is, dan betaalt u maandelijks 1.109,69 euro terug of dus 121,73 euro minder.
2. Dossier- en schattingskosten
Uw bank mag u maximaal nog 350 euro aan dossierkosten aanrekenen voor het aanleggen van het kredietdossier, maar het kan ook dat u helemaal geen dossierkosten moet betalen.
Daarnaast laat uw bank de waarde van uw woning schatten. Dat gebeurt ofwel door een schatter, ofwel door te werken met statistische modellen. In het eerste geval kost de schatting u doorgaans een paar honderd euro, in het tweede geval niets.
3. Reserveringsvergoeding
Neemt u het geld van de hypothecaire lening in schijven op? Dan betaalt u een reserveringsvergoeding voor het bedrag dat u nog niet opnam. BNP Paribas Fortis rekent 0,20% per maand of 2,43% per jaar aan. Tijdens het eerste opnamejaar bent u vrijgesteld. Belfius vraagt dan weer een reserveringscommissie van 0,10% per maand (1,207% op jaarbasis), van de vierde tot de vierentwintigste maand.
Kunt u daar een korting voor krijgen? Ja, bijvoorbeeld als u bij BNP Paribas Fortis aan Ecovoordelen voldoet. Dan betaalt u geen reserveringsprovisie bij de bank.
4. Schuldsaldoverzekering
De meeste banken kennen u maar een hypothecaire lening toe als u ook een schuldsaldoverzekering afsluit. Stel nu dat u 37 jaar bent en niet rookt. Als u dan 260.000 euro leent op 25 jaar en daarvoor een schuldsaldoverzekering met 100% dekking afsluit, kost u dat bij AG Insurance 728,33 euro per jaar. Bij Aviza Life Insurance betaalt u dan weer 337,40 euro per jaar. De cijfers komen uit offertes die de gebruikers van Vergelijker.be ontvingen.
Tip: Vergelijk hier schuldsaldoverzekeringen
5. Brandverzekering
Ook een brandverzekering afsluiten is wettelijk niet verplicht, maar vaak zal de bank dat wel vereisen als u voor een woning wilt lenen. Vergelijk dus het aanbod, zodat u de voordeligste polis afsluit.
6. Registratierechten
Ook aan de notaris betaalt u kosten, zoals registratiebelasting voor uw hypothecaire lening. Die bedraagt 1% op het door de hypotheek gewaarborgde bedrag en zogenaamde aanhorigheden (doorgaans 10% van het hypotheekbedrag voor bepaalde kosten). In ons voorbeeld dus 1% van 260.000 euro + 26.000 euro aanhorigheden of samen 2.860 euro. Dat bedrag moet u nog aanvullen met een forfait voor de registratie van bijlagen: 100 euro in ons voorbeeld.
7. Hypotheek- of inschrijvingsrecht
Dit bedrag betaalt u om uw hypotheek te laten inschrijven in het hypotheekregister. Meer bepaald bent u 0,30% verschuldigd op het leenbedrag verhoogd met de zogenaamde aanhorigheden: 858 euro in ons voorbeeld. Daarbij komen nog extra hypotheekkosten: 270 euro in dit geval.
8. Ereloon
Het ereloon voor de notaris is wettelijk vastgelegd. In ons voorbeeld betaalt u 797,97 euro ereloon.
9. Administratieve kosten
Dit zijn kosten van het notariskantoor voor prestaties die niet door het ereloon afgedekt zijn. In ons voorbeeld bedragen de administratieve kosten naar schatting 813 euro.
10. Uitgaven aan derden
Dat zijn dan weer kosten die de notaris aan overheden en andere instanties betaalt of voor u als klant draagt. Reken in dit geval op 304 euro.
11. Recht op geschriften en btw
Tot slot bent u het recht op geschriften verschuldigd, een belasting op bepaalde akten (100 euro in het voorbeeld), net als btw (423,14 euro).
Tip: vind nu alvast de beste hypothecaire lening
- Vlaamse Woonwaarborg niet van start op 1 januari 2025
- Hoe koopt u in vijf stappen een tweede verblijf in Spanje?
- Waarom zou u een herfinanciering van uw woonlening aanvragen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.