228, 25661
Contact

Welk fiscaal voordeel levert een woonlening nog op?

Welk fiscaal voordeel levert een woonlening nog op

De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers kregen als ze een hypothecaire lening afsloten. Toch zijn er nog altijd voordelen te rapen.

Eigen woning

Het Vlaamse gewest kent geen fiscaal voordeel meer toe voor hypotheekleningen die sinds 1 januari 2020 worden afgesloten voor het kopen of bouwen van de eigen gezinswoning.   In het Brusselse gewest was dat al sinds 1 januari 2017 het geval.

Voor de leningen die voordien werden afgesloten, blijft in beide gewesten het fiscaal voordeel behouden dat van kracht was op het moment van het afsluiten van de lening. Dat stelsel wijzigde de voorbije jaren wel enkele keren.

Het Waalse gewest kent onder bepaalde voorwaarden nog wel een belastingvermindering toe aan wie een woonlening afsluit. Ze staat er bekend als de chèque habitat of wooncheque. Het gaat om een voordeel voor twintig jaar voor aanvragers met een netto belastbaar inkomen van hoogstens 101.805 euro, die nog geen ander pand in eigendom hebben. Wie minder dan 26.934 euro aan netto belastbaar inkomen heeft, krijgt de eerste tien jaar een cheque of belastingvermindering van 1.520 euro. Boven dat bedrag zakt het geleidelijk. Wie kinderen heeft, ontvangt bovenop 125 euro per kind. In de tweede periode van 10 jaar wordt de cheque vervolgens gehalveerd.

Andere woning

Leent u voor een andere woning dan uw gezinswoning, dan is er voor heel het land nog wel een beperkt fiscaal voordeel. U kan de betaalde intresten van dat krediet aftrekken van uw onroerende inkomsten (kadastraal inkomen of inkomsten uit verhuring) gedurende de volledige looptijd ervan. Mogelijks kunt u die inkomsten zo volledig ‘wegwerken’. Het levert u een fiscaal voordeel op tegen de hoogste schijf waarin uw inkomsten vallen. Dat is al vlug 45% of zelfs 50%.

Het deel van de maandlasten van uw lening die overeenkomen met de aflossing van het kapitaal geeft geen recht meer op een fiscaal voordeel voor leningen die u sinds begin 2024 afsloot. Hetzelfde is het geval voor de schuldsaldoverzekering.

Leningen die voor 2023 werden gesloten, geven wel nog steeds recht op een belastingvermindering. Ze komen samen met de premies die u betaalde voor het langetermijnsparen in een pot. Alleen het eerste bedrag tot 2.450 euro uit die pot geeft recht op een belastingvoordeel, dat 30% van het af te trekken bedrag bedraagt. U geniet daarmee een belastingbesparing van 735 euro.

Schuldsaldoverzekering

Toch bestaat er een andere fiscale mogelijkheid. Als u nog niet aan pensioensparen doet, kunt u de schuldsaldoverzekering afsluiten onder de vorm van dat pensioensparen. Het belastingvoordeel bedraagt dan 25% of 30%, afhankelijk van het aangegeven bedrag.

Maar hieraan zijn wel nadelen verbonden. Als u eenmaal een premie op uw belastingaangifte hebt vermeld om er een belastingvermindering voor te krijgen, wordt de eventuele uitkering bij uw overlijden belast tegen 8%.

Bovendien kan er een probleem zijn als de jaarlijkse premie voor de schuldsaldoverzekering 'beperkt' is, zegt verzekeraar AXA Belgium. ”Veronderstel dat u voor de schuldsaldoverzekering een premie van 200 euro per jaar verschuldigd bent. Zolang u deze premie betaalt, zal u geen premie in een ander pensioenspaarcontract of -rekening kunnen storten om in totaal het fiscale plafond te bereiken. De betalingen in een belastbaar tijdperk mogen immers slechts worden verricht voor één enkele pensioenspaarrekening of -verzekering.”

 

 

Lees ook:

Andere tips over schuldsaldoverzekeringen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen