Contact

Het kan weer: tot 1% korting op de rente voor uw nieuwe woonlening

Het kan weer: tot 1% korting op de rente voor uw nieuwe woonlening
Aangeboden door

Het is niet omdat uw bank een bepaalde rentevoet voor woonleningen afficheert dat u sowieso tegen dat tarief moet lenen. Momenteel krijgen bepaalde kredietnemers zelfs weer bijna tot 1% korting als ze een hypothecaire lening aanvragen.

“Dat blijkt uit gegevens die gebruikers van Spaargids.be met ons delen over de woonlening die ze bij hun bank hebben afgesloten”, vertelt expert Brecht Coene van Spaargids. “De deals die zij bekwamen, gieten we in grafieken op onze site, waarmee u verkregen en officieel gepubliceerde tarieven kan vergelijken.”

Wat leren we precies uit die vergelijking?

“Stel dat u op 25 jaar wilt lenen tegen een vaste rentevoet. Als u rekening houdt met de goedkoopste woonleningen van dit ogenblik leent u momenteel volgens de gepubliceerde tarieven van de bankengemiddeld tegen 3,79%.”

 Maar wanneer u in een goede onderhandelingspositie zit, betaalt u mogelijk een stuk minder. “Als we er alle woonleningen bijnemen die gebruikers van onze site de voorbije dertig dagen met ons deelden, betaalden zij gemiddeld slechts 2,84% rente op een woonlening met vaste rente op 25 jaar. Gemiddeld geniet u dus bijna weer 1% onderhandelingsmarge bij de bank.”

Waarom bekomt u weer meer korting?

“Ongeveer een jaar geleden bedroeg de onderhandelingsmarge nog nagenoeg 0,5%”, herinnert Coene zich. “Maar sinds de Europese Centrale Bank haar depositorente weer begon te verlagen, is het voor de banken minder interessant om geld te parkeren bij de centrale bank. Dus zoeken ze een nieuwe bestemming voor dat kapitaal. Daarbij hanteren ze een ruimere marge om korting toe te kennen, eerst tot 0,75%, vandaag dus bijna 1%. Dat komt dan bovenop de algemeen dalende rente op woonleningen.”

Hoe kan u zo’n mooi tarief bekomen?

“Dat hangt af van de sterkte van uw kredietdossier”, gaat Coene verder. “Als uw dossier correct is, mag u ongeveer 1% onderhandelingsmarge verwachten. Vroeger kwam het er dan vooral op neer dat u genoeg eigen inbreng op tafel legde, dus niet meer dan 80 à 90% van de aankoopwaarde leende, en dat u voldoende terugbetalingscapaciteit bood.”

 “Vandaag speelt ook het pand zelf meer een rol: heel wat banken geven korting als u leent voor een energiezuinige woning. Alleen zien we dat Vlaanderen weer minder streng wordt wat de energiezuinigheid van woningen aanbelangt. Zullen de banken dan straks ook weer minder belang hechten aan de energieprestatie van het pand waarvoor u leent? De tijd zal het uitwijzen.”

 “Hoe u de rentevoet verder nog drukt? Door niet alleen te lenen bij de bank, maar er ook uw schuldsaldoverzekering af te sluiten. In principe mag de bank dat niet meer eisen, maar in de praktijk speelt dat nog mee. Ook als u een brandverzekering bij dezelfde bank aangaat, trouwens. Sowieso kijkt u beter altijd naar het totaalplaatje: zowel de rentevoet, als wat u betaalt voor de verplichte verzekeringen. Soms blijkt de combinatie met de laagste rente dan uiteindelijk toch niet de voordeligste optie.”

Vraagt u zich af of uw kredietvoorstel correct is?

 Of u met andere woorden een rentevoet bekomt die binnen de normen ligt van wat vandaag mogelijk is? Raadpleeg dan zeker ook zelf de woonleningen die gebruikers van Spaargids.be konden bekomen. U vindt ze hier.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen