Is een annulatieverzekering extra interessant in coronatijd?
Bent u het thuiszitten grondig beu en wil u deze zomer toch op reis vertrekken? Nu de niet-essentiële reizen opnieuw zijn toegelaten, mag dat. Maar een goede annulatieverzekering kan daarbij wel meer dan nuttig zijn, zeker in deze coronatijden.
Wat dekt de verzekering?
Een annulatieverzekering zorgt ervoor dat u uw reis in een aantal gevallen kunt annuleren zonder dat dit u geld kost. Want soms is dat ook nodig. U kunt ziek worden. Of iemand in uw gezin heeft plots verzorging nodig, waardoor u toch niet op reis kunt vertrekken. Door het coronavirus stelt deze problematiek zich nog sterker dan anders.
Er zijn diverse gevallen mogelijk. Ten eerste kan de reisorganisator of de vervoersmaatschappij beslissen om een reis te annuleren omdat de toestand op de plaats van bestemming geen normaal verloop van de vakantie toelaat. In dat geval moet de reisorganisator of de vervoersmaatschappij de reis terugbetalen of u een voucher geven waarmee u een andere gelijkwaardige reis kunt boeken. Let wel op met niet-Europese maatschappijen. Hiervoor kunnen de regels anders zijn.
Maar u kunt ook zelf beslissen om niet op reis te gaan omdat u de toestand op de bestemming niet veilig genoeg meer vindt. De sanitaire situatie in een regio kan in enkele weken omslaan en van vrij gunstig naar kritiek evolueren zodat u bijvoorbeeld bij een aankomst eerst een tijdje in quarantaine zou moeten. In dat geval bent u wellicht het geld van uw reis kwijt. De verzekering komt niet tussenbeide voor iets waaraan u op eigen initiatief verzaakt. Quarantianes en lockdowns, zijn net als natuurrampen en politieke onrust meestal uitgesloten van een dekking van de verzekering.
Anders is het is als u niet kunt vertrekken omdat u voor de afreis ziek bent geworden, bijvoorbeeld door het coronavirus te hebben opgelopen of omdat u verplicht in quarantaine bent geplaatst. Dan ligt niet uw eigen beslissing aan de basis van de afzegging en komt de verzekeringsinstelling toch tussen. U moet dan wel een doktersattest kunnen voorleggen.
Ook andere redenen kunnen worden ingeroepen om een reis af te zeggen: verwikkelingen in een zwangerschap, een sterfgeval in de naaste familie herexamens, uw werkgever die uw vakantie intrekt, een oproeping als jurylid in een assisenproces, schade aan uw woning,… Ook in deze gevallen kan een verzekeraar, afhankelijk van de polis, de kosten voor de reisannulering op zich nemen.
Waarop moet u letten?
Kijk in uw polis na welke waarborgen gedekt worden en welke niet.
Controleer ook het bedrag van de dekking. Vaak hangt dat samen met de premie die u ervoor betaalde. Was dat een percentage van de reissom, dan neemt de verzekeraar doorgaans de hele schade voor zich, mocht de reis niet plaatsvinden. Gaat het om een vast bedrag, dan is de tussenkomst van de verzekeraar wellicht beperkt tot een bepaald plafond.
Verifieer ten slotte of u al dan niet een franchise zelf ten laste moet nemen. Meestal is dat niet het geval, maar er zijn uitzonderingen.
Let ook op het tijdstip waarop u de annulatiepolis moet afsluiten. Meestal is dat bij het boeken van de reis of kort nadien. Als u wacht tot u bijna moet vertrekken, is het meestal te laat.
Waar sluit u de verzekering af?
Niet zelden kunt u bij de reisorganisator zelf een dergelijke polis onderschrijven. U betaalt dan een premie bovenop de reissom.
Maar er zijn ook enkele andere mogelijkheden. Zo is aan bepaalde kredietkaarten een annuleringsverzekering gekoppeld. Dat is onder meer het geval met de Elite Travel Master Card van Beobank en de Mastercard Gold en Visa Gold bij diverse banken. Let wel: de maximale bedragen en de waarborgen kunnen van bank tot bank verschillen. Ook is vereist dat de reissom met de kredietkaart werd betaald.
Tip: Hier vindt u details over de verzekeringen die aan uw Mastercard zijn gekoppeld. Zet het tabblad op Verzekeringen.
Tip: Hier vindt u details over de verzekeringen die aan uw Visa-kaart zijn gekoppeld. Zet het tabblad op Verzekeringen.
U kunt ook zelf een specifieke annuleringsverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. U kunt daarbij vaak kiezen tussen een verzekering die gekoppeld is aan een welbepaalde reis en een jaarcontract, dat geldt voor alle reizen die u in die bepaalde periode zou ondernemen.
Enkele willekeurige voorbeelden:
Bij Touring een tijdelijke No Stop Tempo afsluiten voor 33 euro of een No Stop Full-jaarcontract voor 149 euro. De eerste dekt tot 1.000 euro per persoon, de tweede tot 2.500 euro zonder franchise. Verblijven van minder dan drie nachten in België worden niet verzekerd, behalve indien ze duurder zijn dan 500 euro.
Bij Europ Assistance heeft u al een NoGo City Trip vanaf 15 euro. Die vergoedt uw annuleringskosten tot 500 euro per reis. Een NoGo Fly & Drive heeft u vanaf 35 euro en geeft u dekking tot 1.000 euro. En een NoGo Jaarcontract kost 153 euro en biedt tot 2.500 euro aan dekking.
Tip: Hier vindt u een aantal aanbiedingen van reisverzekeringen. Zet het tabblad op annulatieverzekering.
- Huurder moet zich ook in Brussel laten verzekeren voor brand- en waterschade
- Ontvang 20 euro cashback voor fiscaal sparen bij Futuria!
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.