Moet u een aparte verzekering nemen voor uw tuin?
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is het nu dan ook tijd om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als uw tuinmeubilair beschadigd wordt door intense hagel of brand? Of als uw bloemenperk of gazon het bezoek krijgt van loslopend wild of beschadigd raakt door vandalisme? Of uw opstaand zwembad lekt slaat? Komt uw verzekering dan tussenbeide?
In sommige brandpolissen voor de woning zit standaard ook een dekking voor schade in de tuin. In andere is dat niet het geval en moet u er een specifieke uitbreiding ‘tuin’ bijnemen.
Soms wordt ook een onderscheid gemaakt tussen onroerende zaken zoals een tuinhuis en roerende zaken zoals tuinmeubelen.
We nemen enkele voorbeelden.
Bij Baloise is de verzekering van het tuinhuis en het tuinmeubilair mee opgenomen in de woonverzekering. Dat geldt ook voor uw hobbyserre.
Bij AG is het tuinhuis eveneens mee verzekerd in de brandpolis van de woning. Voor andere zaken zoals losstaande tuinmeubelen of uw beplanting dient u dan weer een uitbreiding te nemen met een ‘pack Tuin’. Dan is uw tuin en de inboedel ervan eveneens verzekerd tegen beschadiging door storm, hagel en overstroming, alsook tegen schade die wordt aangericht door wild of bijvoorbeeld het paard van uw buurman. En heeft u een zwembad, dan kunt u ook een uitbreiding met het ‘pack Zwembad’ overwegen. Als het opblaasbaar kinderzwembad dan leegloopt, dan is ook de eventuele schade gedekt.
Ook bij DVV zijn bijgebouwen mee verzekerd bij de woningverzekering als ze verankerd zijn aan de grond. Dat geldt ook voor tuinmeubelen en buitenstaande barbecues, die weliswaar met een maximum van 500 euro. Wil u een grotere dekking, dan moet u er de optie tuin bijnemen.
Bij AXA zijn het tuinhuis, het tuinmeubilair en de beplantingen evenals het tuinzwembad dan weer niet standaard opgenomen in de klassieke brandverzekering. De filosofie is dat de klant er alleen moet betalen voor wat hij nodig heeft. Wie bijgevolg dekking wil voor zijn tuin of zwembad, moet er dan ook een uitbreiding van de polis bijnemen. Met zwembad bedoelt AXA een zwembad voor kinderen of een bovengronds zwembad dat opblaasbaar, zelfdragend of in een buisstructuur alsook een opblaasbaar bubbelbaden dat buiten staat.
De regelingen per verzekeraar kunnen dus heel verschillend zijn. U doet er dan ook goed aan uw polis op voorhand na te kijken zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Hou ook rekening met de plafonds die de verzekeraars instellen als maximale tussenkomst per soort van schade.
- Huurder moet zich ook in Brussel laten verzekeren voor brand- en waterschade
- Ontvang 20 euro cashback voor fiscaal sparen bij Futuria!
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.