, 23933
Contact

Verzekering ambulante zorgen en tandzorg in opmars

Verzekering ambulante zorgen en tandzorg in opmars

Aanvullende gezondheidsverzekeringen zoals de verzekering ambulante zorgen en de verzekering tandzorg zijn aan een flinke opmars bezig. Vandaag heeft al één landgenoot op zeven een verzekering ambulante zorgen en één op vijf een tandverzekering, zegt de koepel van verzekeringsondernemingen Assuralia op basis van een Ipsos-peiling bij 1.000 volwassenen.

Ruim 8 op 10 gezinnen in ons land beschikken vandaag over een hospitalisatieverzekering, die ze vaak via hun werkgever hebben. Maar nu zijn ook de verzekeringen ambulante zorgen en tandzorg in opmars. Ambulante zorgen zijn medische en paramedische zorgen die, los van enige hospitalisatie, meestal buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Een verzekering ambulante kosten voorziet bij voorbeeld in vergoedingen voor geneesmiddelen, raadplegingen, soms tandzorg, bril of lenzen, hoorapparaten, kiné, osteopaat of psycholoog.

De verzekering ambulante zorgen vindt stilaan zijn weg naar een breder publiek en dit vooral via de werkgevers die ook al een hospitalisatieverzekering aanbieden. Er zullen op die manier de volgende jaren duizenden verzekerden bijkomen, voorspelt Assuralia.

Wie al een verzekering ambulante zorgen heeft is daar heel tevreden over. De respondenten die de laatste vijf jaar een beroep hebben gedaan op die verzekering geven een gemiddelde tevredenheidscore van 8/10.

In het onderzoek peilde Assuralia ook naar de voornaamste barrières: hoe komt het dat iemand nog geen verzekering ambulante zorgen heeft? De topantwoorden zijn: ik ken het niet of onvoldoende (45%), ik vind het te duur (34%), mijn verzekeraar heeft me dit nog nooit aangeboden (17%).

Het onderzoek omvatte ook een kleine kennistest waaruit blijkt dat slechts een derde van de bevolking zich bewust is van de hoge kosten die gezondheidszorg voor hem meebrengt.  Na aftrek van sociale zekerheid en verzekeringen blijft namelijk 19% van de 50,8 miljard euro gezondheidsuitgaven (cijfers 2019) ten laste van de patiënt blijft, dus ongeveer 9,5 miljard. 68% hiervan betreft ambulante kosten. Omgerekend betekent dit dat er jaarlijks een gemiddelde kost is voor elke Belg van 567 euro per jaar voor ambulante kosten.

14% van de huishoudens geeft toe reeds een medische behandeling uitgesteld te hebben omwille van financiële redenen. 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen