Als u in 2025 op 66 jaar stopt, kan u dan langer voordelig pensioensparen?
Momenteel bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd nog 65 jaar. Maar vanaf 1 februari 2025 stijgt die leeftijd naar 66 jaar. Kunt u vanaf dan ook een jaar langer fiscaal voordelig aan pensioensparen doen?
Pensioensparen kan op twee manieren. Ofwel stort u geld in een pensioenspaarfonds, dat uw kapitaal dan weer belegt in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Hoeveel het pensioenspaarfonds opbrengt, hangt dan af van hoe die beleggingen het doen. Ofwel doet u aan pensioensparen via een tak21-spaarverzekering of een tak23-beleggingsverzekering. De eerste levert een gewaarborgde rente op, samen met een eventuele winstdeelneming. Bij de tweede optie is het rendement helemaal afhankelijk van de aandelen en obligaties waarin de verzekering op haar beurt belegde.
Meer pensioen, minder belasting
Door aan pensioensparen te doen, bouwt u een aanvullend pensioen op, bovenop uw wettelijk pensioenbedrag. Maar ondertussen betaalt u ook minder belasting. Als u maximaal 1.020 euro stort in 2024, krijgt u een belastingvermindering van 30% op uw storingen. Wanneer u tussen 1.020 euro en 1.310 euro stort, dan bedraagt uw belastingvermindering 25% van de gestorte bedragen.
Tot u uw zestigste verjaardag viert
Sloot u uw contract voor pensioensparen af na uw 55ste verjaardag? Dan houdt de overheid op de dag van de tiende verjaardag van het contract een zogenaamde anticipatieve heffing van 8% in op het opgebouwde bedrag. Sloot u het contract af voor u 55 jaar werd, dan betaalt u die eindbelasting op uw 60ste.
Als u voor een pensioenspaarfonds koos, belast de fiscus u op een fictief bedrag, met een verondersteld rendement van 4,75% per storting (zelfs 6,25% per storting van voor 1992). Ging u voor een tak21-spaarverzekering, dan belast de staat u op het kapitaal en de gewaarborgde rente (winstdeelnames zijn vrijgesteld). Bij een tak23-beleggingsverzekering wordt u belast op de waarde van het contract op de dag zelf.
Daarna minder belasting tot 65? Of 66?
Nadat u de eindbelasting op uw zestigste betaalde, kan u nog enkele jaren blijven doorstorten in uw pensioenspaarfonds of verzekering. Elke storting blijft dan een belastingvermindering opleveren, zonder dat u er nog eindbelasting op verschuldigd bent. Normaal gezien kan dat tot 31 december van het jaar waarin u 64 wordt.
Maar zoals we al schreven in de intro: vanaf 1 januari 2025 bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd niet langer 65, maar wel 66 jaar. Betekent dat dan dat u een jaar langer fiscaal voordelig kan blijven storten? Voorlopig alleszins niet. De huidige wetgeving kent geen belastingvermindering toe aan wie 65 jaar is. Dat kan maar veranderen als de volgende regering het fiscaal voordelig pensioensparen verlengt.
Tip: vind de voordeligste pensioenspaarverzekering met onze vergelijker
Begin in ieder geval vroeg
Ondertussen blijft een van dé regels dat u het best zo vroeg mogelijk met pensioensparen start, zodra u voldoende belastbaar inkomen hebt. Pensioenspaarverzekeringen uit de vergelijker van Spaargids brachten in 2023 een nettorendement van 0,82% tot 2,57% op, na aftrek van kosten en belastingen. De pensioenspaarfondsen die u op Spaargids kan vergelijken, leverden op tien jaar dan weer 1,53 tot 5,39% jaarlijks rendement op.
Of er ook alternatieven zijn? U zou bijvoorbeeld ook passief kunnen beleggen in een ETF of tracker, die nauwgezet de samenstelling van een beursindex volgt. Een tracker gaat met weinig beheerskosten gepaard, maar u moet de discipline aanhouden om erin te blijven beleggen, zonder u te laten leiden door emoties op de beurs. En u verliest er het fiscaal voordeel van pensioensparen mee.
Tip: vind het voordeligste pensioenspaarfonds met onze vergelijker
- Staatsbon op 1 jaar levert 2,20% op, die op 8 jaar 2,80%
- Schatkist lanceert nieuwe staatsbons op 1 en 8 jaar
- Bedrijven moeten boete betalen voor foute individuele pensioentoezegging
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.