Contact

De hoge spaarrentes zijn gaan vliegen

De hoge spaarrentes zijn gaan vliegen

Wie in augustus of september gebruik maakte van de rivaliteit die toen tussen de banken heerste om een hoge rente te krijgen op zijn spaargeld, zou wel eens een goede zaak gedaan kunnen hebben. Sindsdien zijn de geboden rentevoeten immers stevig gezakt.

Begin september stond veel op het spel voor de Belgische banken. Een staatsbon die het jaar voordien werd uitgegeven en 22 miljard euro ophaalde, kwam op vervaldag. Het zou hen toelaten om de miljarden aan spaargeld die ze het jaar voordien zagen wegvloeien minstens deels te recupereren.

De banken hadden er dan ook veel voor over om commercieel goed uit de hoek te komen. ING, dat beloofd had om het beste aanbod van de Belgische markt te doen, pakte uit met termijnrekeningen op zes en twaalf maanden met een rente van 3,80%. Spaarders die vooraf hun interesse hadden laten blijken, kregen nog een bonus van 0,20%, wat de opbrengst naar 4% tilde.

Belfius volgde met termijnrekeningen op zes en twaalf maanden met een rente van eveneens 3,80%. KBC deed dat met een termijnrekening op dertien maanden tegen 3,80%. En BNP Paribas Fortis zette kasbons op 2 en 3 jaar in de markt tegen 3,10%. Bij Argenta konden spaarders een termijnrekening op 18 maanden afsluiten met een rente van 3,30%.

Al veel minder

Wie vandaag een termijnrekening op twaalf maanden wil afsluiten, moet het met veel minder doen. Izola Bank is de enige die nog meer dan 3% biedt. De bank, die met een Maltese licentie werkt, afficheert een tarief van 3,35%. Daarna volgen Aion met 2,80% en Argenta met 2,70%.

Tip: Hier vindt u de opbrengsten van termijnrekeningen op 1 jaar

Ook op de langere looptijden is het vet van de soep. De tariefaanpassingen die Crelan, CKV en Argenta. recentelijk deden, waren duidelijk. Voor termijnrekeningen op twee en drie jaar behield Crelan de rente op respectievelijk 2,10% en 2,20%, maar voor langer lopende plaatsingen ging de schaar erin. Ze brengen voortaan nog 1,50% op. Tot voor kort liep dat nog op van 2,05% op vier jaar tot 2,55% op tien jaar.

CKV biedt voor looptijden van 1 en 2 jaar nog 1,50%, voor langere looptijden is dat 2,50%. Voor looptijden van 1 en 2 jaar kan de rente nog worden verhoogd met 0,25% voor bedragen vanaf 250.000 euro. Voor looptijden vanaf 3 jaar geldt een bonus van eveneens 0,25% voor bedragen vanaf 100.000 euro.

En bij Argenta zakte de rente op de termijnrekening op een jaar zakte voor bedragen tot 250.000 euro van 3% naar 2,70%. Boven dat bedrag bedroeg de rente al 2,70%.

Op termijnrekeningen moet u wel rekening houden met 30% roerende voorheffing. 3,80% bruto leverde netto 2,66% op. Een brutorente van 3,55% is nog goed voor netto 2,35% op.

Ook druk op de spaarboekjes

Op spaarboekjes vertonen de opbrengsten een stabiele tot dalende trend. Het best renderende spaarboekje is momenteel de Vision Max van Santander Consumer Bank met een basisrente van 1,00% en een getrouwheidspremie van 1,80% voor wie tussen 125.000 euro en 300.000 euro stort. Wie dat bedrag niet heeft, kan bij dezelfde bank een Vision Plus-rekening afsluiten met een basisrente van 0,85% en een getrouwheidspremie van 1,80%.

Voor 1 oktober lag de basisrente op beide spaarrekeningen nog 0,20% hoger.

Ook andere banken verlaagden al de tarieven op hun spaarrekeningen. Zo zakte de basisrente van de CKV-spaarrekening van 1% naar 0,75%. De getrouwheidspremie bleef er wel gehandhaafd op 1,50%. En bij de Essential Savings van MeDirect daalde de getrouwheidspremie naar 0,50%. De basisrente bleef er op 2% liggen. Op Fidelity Savings daalde de basisrente dan weer van 0,75% naar 0,60% en gleed de getrouwheidspremie van 1,80% naar 1,70%.

De basisrente wordt gegeven voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat. De getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die een jaar behouden worden.

De basisrente kan elke dag worden aangepast. De getrouwheidspremie geldt meteen voor een heel jaar.

Ondanks een daling van de rente kan een spaarrekening weer een alternatief bieden voor termijnrekeningen op 1 jaar. Op de eerste schijf van 1.020 euro aan intresten moet op de opbrengst van een spaarrekening geen roerende voorheffing te worden betaald.

Tip: Hier vindt u de rente die momenteel wordt gegeven op spaarrekeningen

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen