Tien misverstanden over feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen en trouwen
Natuurlijk trouwen er nog altijd veel mensen. Dat er vandaag amper mensen zouden trouwen, is alvast een eerste misverstand. Maar dan blijven er nog tien andere misverstanden over trouwen, feitelijk of wettelijk samenwonen over, die we recht willen zetten.
Misverstand 1: ook als u feitelijk samenwoont, erft u van elkaar
U en uw partner wonen al vele jaren feitelijk samen en kochten daarbij gezamenlijk allerlei zaken. Maar als uw partner dan overlijdt, erft u zelf niets. Gelukkig valt er iets aan te doen, met een testament of via een schenking.
Misverstand 2: uw partner kan u nooit zomaar buitengooien
U woont samen in een woning die eigendom is van uw partner, waarbij u mee de kosten draagt. Maar na jaren loopt de relatie op de klippen. Dan kan hij of zij u toch niet zomaar op straat zetten? Toch wel, wanneer u feitelijk samenwoont. Als u wettelijk samenwoont of gehuwd bent, kan dat niet.
Misverstand 3: spaargeld blijft van u, na het overlijden van uw echtgenoot
Als er niets geregeld is via een huwelijkscontract, krijgen uw kinderen bij het overlijden de helft van het spaargeld. Maar zij bekomen dan wel alleen de zogenaamde blote eigendom. U behoudt het vruchtgebruik. U hebt dus recht op de interest die het spaargeld oplevert, maar voor de rest moet u het kapitaal in stand houden.
Misverstand 4: de gezinswoning is van u beiden, als u gehuwd bent
Stel dat u een woning hebt gekocht of geërfd voor het huwelijk en dat u en uw partner dat huis nu gebruiken als gezinswoning. Als u zonder huwelijkscontract getrouwd bent, onder het wettelijk stelsel dus, behoort die woning toch tot uw eigen vermogen.
Misverstand 5: samen een woning kopen, doet u het best getrouwd
Als u als gehuwden onder het wettelijk stelsel een woning koopt, komt die in het gemeenschappelijk vermogen terecht, waardoor jullie makkelijk de kosten voor renovatiewerken samen kunnen betalen. Maar u kan ook samen een woning kopen als feitelijk samenwonenden. Alleen, als uw partner dan overlijdt, gaat diens helft naar zijn erfgenamen, zonder enige bescherming voor u, indien u en uw partner daar geen regeling voor troffen. U hebt immers geen wettelijk erfrecht. Wie wettelijk samenwoont, geniet in dat geval wel bescherming. Als langstlevende wettelijk samenwonende krijgt u het vruchtgebruik.
Misverstand 6: geld dat op uw rekening belandt, is van u
Als u wettelijk of feitelijk samenwoont, is dat inderdaad het geval. Elke partner heeft dan een eigen vermogen en inkomsten delen jullie niet. Bent u echter gehuwd zonder huwelijkscontract, dan zijn alle inkomsten vanaf het huwelijk gemeenschappelijk.
Misverstand 7: u betaalt evenveel belastingen, ongeacht het statuut
Als u feitelijk samenwoont, betaalt u apart belastingen, zonder dat de situatie of de inkomsten van uw partner een invloed hebben op hoeveel u moet betalen of terugkrijgt. Bent u gehuwd of woont u wettelijk samen en verdient een van u beiden een stuk minder, dan worden jullie samen minder zwaar belast.
Misverstand 8: u krijgt altijd alimentatie als u en uw partner uit elkaar gaan
Als u van uw huwelijkspartner scheidt omdat het huwelijk ‘onherstelbaar ontwricht’ is, zoals dat heet, en u economisch zwakker staat, kan u inderdaad onderhoudsgeld bekomen. Maar wettelijk samenwonenden hebben daar normaal gezien geen recht op. Bij feitelijk samenwonenden kan er al helemaal geen sprake van zijn.
Misverstand 9: u ontvangt altijd een overlevingspensioen, als uw partner overlijdt
Een overlevingspensioen, ook wel weduwe- of weduwnaarspensioen genaamd, ontvangt u als uw partner overleden is. Maar daar hebt u enkel recht op als u gehuwd bent of was, niet als u wettelijk of feitelijk samenwoont. U moet ook minstens 49,5 jaar zijn in 2024. In 2025 wordt dat 50 jaar.
Misverstand 10: als u huwt of wettelijk samenwoont, moet u ook effectief samenwonen
Dat hoeft niet. U kan getrouwd zijn of wettelijk samenwonen zonder dat u op hetzelfde adres woont.
Tip: vind hier de beste zichtrekening voor u beiden
- Banken tegen eengemaakte fiscale korf voor intresten en dividenden
- Spaarrekening gaf dit jaar hoogste opbrengst sinds 2012
- Verplichte daling van rente op spaarboekjes
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.