Dit moet u weten over de huurwaarborg
Staat u op het punt te huren en bent u gevraagd een huurwaarborg te storten? Dan zijn dit alle praktische zaken die u daar zeker over moet weten. Van hoeveel uw huurwaarborg mag bedragen tot de rekening waarop u die het beste deponeert.
Wettelijk gezien moet een verhuurder geen huurwaarborg eisen, maar meestal gebeurt het wel. Zo dekt de verhuurder zich enigszins in voor het geval de huurder zijn verplichtingen niet nakomt. Als de verhuurder een waarborg vraagt, moet die het bedrag uitdrukkelijk in de verhuurovereenkomst opnemen.
Hoeveel mag de huurwaarborg bedragen?
Een minimum bestaat er niet. In Vlaanderen mag de huurwaarborg drie maanden huur bedragen. Ofwel zet u het bedrag bij de bank op een geblokkeerde rekening op uw naam als huurder. Dat kan in één keer of met vaste maandelijkse stortingen. Ofwel stort u de waarborg via het onlineplatform MyMinFin van de FOD Financiën op een e-DEPO-rekening, waarna de Deposito- en Consignatiekas het bedrag beheert. Als u de huurwaarborg niet kan betalen, kan u eventueel een renteloze lening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds.
In Wallonië verschilt het bedrag naargelang de manier waarop u de huurwaarborg stort. Ofwel zet u het bedrag op een geblokkeerde rekening op uw naam als huurder. Bouwt u de huurwaarborg daarbij met vaste maandelijkse stortingen op, dan mag die tot drie maanden huur bedragen. Stort u de waarborg in één keer op de rekening, dan bedraagt die maximaal twee maanden huur. Dat is ook het maximum als u de waarborg stort op een e-DEPO-rekening bij de Deposito- en Consignatiekas van de FOD Financiën. Als u de huurwaarborg niet kan betalen, vraagt u een renteloze lening aan bij het Brusselse Woningfonds of het Brusselse BRU-HWA-fonds.
Dezelfde maxima voor de huurwaarborg gelden in Brussel, althans voor huurovereenkomsten afgesloten voor 1 november 2024. Sinds die datum mag de huurwaarborg maximum nog twee maanden huur bedragen. Daarnaast bestaan er nog andere vormen van huurwaarborg, maar die zijn niet wettelijk geregeld. Als u de huurwaarborg niet kan betalen, vraagt u een renteloze lening aan bij de SWCS.
De verhuurder mag in geen geval vragen om de waarborg cash of op zijn persoonlijke rekening te ontvangen. Doet hij dat toch, dan mag u die som als huurgeld beschouwen, waarna u alsnog een geblokkeerde huurwaarborgrekening opent en daar het afgesproken bedrag op stort.
Hoe opent u de rekening?
Ofwel opent u een geblokkeerde rekening bij een bank naar keuze. Hoe u dat doet, verschilt van bank tot bank. De ene wil dat u klant wordt, de andere niet. De ene vraagt dat u op kantoor langskomt (zoals Belfius en BNP Paribas Fortis), bij de andere kan het eenvoudig online (zoals KBC en ING).
In het andere geval opent u een geblokkeerde e-DEPO-rekening via de toepassing e-DEPO op het onlineplatform MyMinFin van de FOD Financiën. Zolang de huurovereenkomst loopt, kan niemand het geld op een van beide types rekening eenzijdig opvragen.
Welke rekening is het best?
Dat is de volgende vraag. Algauw blijkt dat huurwaarborgrekeningen vaak (maar niet altijd) weinig opbrengen. Bij BNP Paribas Fortis komt het bedrag op de gewone spaarrekening te staan met een totale rente van 0,75%, bij KBC op hun enige spaarrekening zonder voorwaarden met een totale rente van 0,90%.
Bij ING ziet het plaatje er sinds kort wel anders uit: daar komt uw huurwaarborg op de ING Spaarrekening te staan, die in totaal 2,25% oplevert (0,50% basisrente + 1,75% getrouwheidspremie). De e-DEPO-rekening biedt een nog interessanter rendement. Voor oktober 2024 bedroeg de rente 2,50%, maar die kan wel maandelijks wijzigen.
Tip: Vind nu de interessante spaarrekening voor u
- Hoe laat u uw geld meer opbrengen met samengestelde interest?
- Geld uit staatsbons vloeide vooral naar termijnrekeningen en kasbons
- Schatkist lanceert nieuwe staatsbons op 1 en 8 jaar
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.