Hoeveel geeft u het best voor een communie of lentefeest als (groot)ouder?

Binnenkort doet uw (klein)kind zijn communie of lentefeest, en u denkt eraan wat geld te geven. Hij of zij kan er dan zelf iets mee kopen of het bedrag opzijzetten en laten renderen voor later. Welk bedrag geeft u dan het best, en op welke manier brengt het het meest op?
Hoeveel geeft u?
Ooit leek 500 Belgische frank voor een jongere al veel, maar vandaag komt u met die omgerekend 12,39 euro niet meer zo ver. Oké, van vele kosten blijft uw (klein)kind nog even gespaard, maar bijvoorbeeld smartphones, spelconsoles en games, waarin veel kinderen geïnteresseerd zijn, lijken almaar duurder te worden.
Welk bedrag u geeft aan uw (klein)kind voor de communie of het lentefeest, verschilt natuurlijk wat naargelang u ouder of grootouder bent. Als ouder geeft u wellicht wat meer, als grootouder wilt u mogelijk ook de kosten voor uw deelname aan het feest zelf mee betalen. De bedragen variëren dan ook, van bijvoorbeeld 40-50 euro voor niet-familie tot 100-120 euro voor familie. Dat kan een richtlijn zijn voor u, als u zich daar financieel comfortabel bij voelt.
Of u het geld dan beter digitaal of contant geeft? Cash heeft het voordeel dat u letterlijk iets kan geven. Een enveloppe openen is ook spannender dan het bedrag overschrijven. Maar de kans is groter dat het geld verloren raakt. En als ouder moet u wat meer moeite doen om het geld op de zichtrekening van uw zoon of dochter te deponeren.
Wat doet uw (klein)kind er het best mee?
Zeker niet alles meteen uitgeven. Vroeger zou de eerste reflex geweest zijn: zet het grootste deel van het bedrag op een jongerenspaarrekening, omdat die wat meer opbrengt dan een gewoon spaarboekje. Maar KBC Start2Save4, de best renderende spaarrekening in die categorie, brengt tegenwoordig 2,25 procent rente op. Beter kiest u dan voor de Ritme Spaarrekening van vdk bank, die vandaag 2,85 procent rente oplevert (basisrente + getrouwheidspremie). Daarop mag u wel maximaal 500 euro per maand storten, maar dat is waarschijnlijk geen drempel voor uw (klein)kind.
Termijnrekeningen brengen vandaag netto nog maximaal 2,03 procent rente op, als u gaat voor de termijnrekening van Beobank op tien jaar. Minder dus dan de best presterende spaarrekening. Bovendien betaalt u op alle verkregen interest 30% roerende voorheffing, in tegenstelling tot bij gereglementeerde spaarrekeningen, waarbij u geen roerende voorheffing verschuldigd bent op de eerste 1.050 euro interest per persoon. Het is ook niet de bedoeling dat u het geld op de termijnrekening voor het einde van de looptijd opneemt. De rente van de termijnrekening blijft wel gegarandeerd gedurende die periode, anders dan bij spaarrekeningen. Dat is een pluspunt.
Beleggen is ten slotte ook een optie. Uw (klein)kind mag dat pas doen vanaf de leeftijd van achttien jaar, maar u kan er in zijn of haar plaats nu al werk van maken. Bijvoorbeeld met een beleggingsplan, waarbij u elke maand wat zakgeld belegt. Het zijn woelige tijden op de beurs, maar heel wat nieuwe beleggers zien dit moment als de ideale kans om te starten.
TIP: Kies het beleggingsplan dat bij uw risicoprofiel past
- Vooruit wil kosten pensioensparen aan banden leggen
- Hoe laat u 500 euro spaargeld per maand het meest opbrengen?
- Belgen stopten in 2024 meer geld in spaar- en beleggingsverzekeringen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.