282, 24655
Contact

Is een tak26-belegging interessant voor u?

Is een tak26-belegging interessant voor u

Wie zijn spaargeld een tijdje kan missen en bij de belegging ervan geen risico’s wenst te lopen,  kan kiezen voor een termijnrekening of een kasbon. Maar ook een zogenaamde tak26-kapitalisatiebon of kapitalisatierekening is een mogelijkheid.

Wie wil sparen of beleggen, kan terecht bij een bank of een verzekeringsmaatschappij. Bij die eerste staan onder meer spaarrekeningen, termijnrekeningen, kasbons en beleggingsfondsen in het rek. Bij een verzekeraar zijn dat onder meer een tak21-spaarverzekering en een tak23-beleggingsverzekering. Sommige bieden ook tak26-kapitalisatieformules aan.

Laat ons even focussen op het aanbod van de verzekeraars en hun diverse ‘takken’.

 

Tak21

Bij een tak21-spaarverzekering krijgt u een gewaarborgde minimumrente. Bovenop kunt u nog een winstdeling krijgen als de maatschappij uw storting met winst kan herbeleggen en haar financiële toestand dat toestaat. Als u de belegging meer dan acht jaar houdt, moet u op de opbrengst geen roerende voorheffing betalen.Net als bij een banproduct is uw geld hier door de overheid beschermd tot 100.000 euro per persoon en per instelling.

 

Tak23

Bij een tak23-beleggingsverzekering wordt uw storting in een beleggingsfonds gestopt. Afhankelijk van hoe dit beleggingsfonds presteert, ziet u uw inleg aangroeien of krimpen. Op de beurzen is een verlies nooit uitgesloten. Op de opbrengst betaalt u geen voorheffing.

 

Tak44

Daarnaast bieden de meeste verzekeraars ook tak44-formules aan. Bij een dergelijk contract wordt een deel van uw inleg in een tak21-spaarverzekering gestopt zodat u hierop een vooraf vastgestelde minimale opbrengst haalt. Een ander deel gaat dan weer in een tak23-beleggingsverzekering, met als doel u een extra rendement te laten halen, al is dit laatste niet gegarandeerd. Niet toevallig is 44 dan ook de som van 21 en 23.

Beide formules zitten in een verzekeringsjas. Dat houdt in dat u een verzekeringsnemer, een verzekerde en een begunstigde hebt. U kunt dus kiezen wie het geld op de vervaldag ervan krijgt. Dat kan uzelf zijn, maar ook iemand anders.

 

Tak26

Een tak26-kapitalisatiecontract is dan weer een wat aparte ‘tak’. Ze biedt u de mogelijkheid om uw geld voor een bepaalde termijn weg te zetten tegen een vooraf vastgestelde rente. Eventueel kan daar nog een getrouwheidspremie of een winstdeelneming aan worden gekoppeld.

Kiest u voor een meerjarige belegging, dan wordt uw opbrengst mee opgespaard en pas op de vervaldag uitgekeerd. Ze is dus erg vergelijkbaar met een kapitalisatiekasbon. Op de intrest wordt ook 30% roerende voorheffing ingehouden.

Juridisch is een tak26 in tegenstelling tot een tak 21-spaarverzekering en tak 23-beleggingsverzekering echter geen verzekering. Er is geen verzekeringsnemer die geld stort, een verzekerde of een begunstigde. Wil u dus dat uw geld in deze beleggingsvorm bij uw overlijden zou worden uitgekeerd aan een specifieke begunstigde, dan moet u dit in een testament opnemen.

Dat het geen verzekering is, heeft ook voordelen. U hoeft bij het afsluiten van de overeenkomst geen 2% verzekeringstaks te betalen. Die heeft u wel als u een tak 21-spaarverzekering of een tak23-beleggingsverzekering aangaat.

Verzekeraars kunnen bij het afsluiten van een tak 26-kapitalisatieformule al dan niet kosten aanrekenen.

U kunt uit een tak26-belegging vervroegd een bepaald percentage van uw vermogen opnemen zonder extra kosten. Wil u meer opnemen of de belegging volledig vervroegd stopzetten, dan kunnen u doorgaans wel uitstapkosten worden aangerekend.

 

Opbrengst

Hoeveel brengt een tak26 nu op? Als voorbeeld nemen we twee producten uit het aanbod van Credimo. De Optibon-Life is een belegging op twee jaar vast. Ze biedt een rente van 3,00%. De Deposit Life+ is een belegging op tien jaar, maar kan ten allen tijde worden opgevraagd. Ze biedt een basisrente van 0,25% en biedt bij de start een getrouwheidspremie van 2,85%.  De getrouwheidspremie is telkens gewaarborgd voor 1 jaar.

Lees ook:

Andere tips over termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen