Contact

Kasbon: veilige belegging, maar ook lage opbrengst

Kasbon: veilige belegging, maar ook lage opbrengst

Een jaarverslag uit 1993 leert ons dat de gemiddelde intrestopbrengst voor elk gezin dat toen kasbons bezat liefst 6,43% bedroeg. Dergelijke rentes zijn ondertussen lang verleden tijd, maar u herinnert zich misschien nog het moment dat een van uw ouders met de schaar de intrestcouponnetjes knipte. Maar wat is zo’n kasbon eigenlijk? En vooral: brengt hij nog iets op? 

Een kasbon haalt u bij de bank. Het is een bewijs dat u geld hebt uitgeleend aan uw financiële instelling. In ruil daarvoor betaalt de bank intrest op vaste momenten, gedurende een vooraf bepaalde looptijd of op het einde van die looptijd. Op die intresten worden eerst wel belastingen geheven: de roerende voorheffing, waardoor er een verschil is tussen de bruto- en nettorente. Wanneer de eindvervaldatum is bereikt, geeft de bank het geleende bedrag terug.

Kasbons zijn een relatief veilige belegging. Ze vallen onder het beschermingsstelsel van spaargeld. Wanneer uw Belgische bank over kop zou gaan, valt de waarde van kasbons mee onder de dekking tot 100.000 euro van het Garantiefonds, samen met de rest van uw geld bij die bank. De financiële instellingen zijn verplicht zich bij het fonds aan te sluiten.

De garantieregeling van het Belgisch beschermingsfonds geldt niet voor achtergestelde kasbons, die in geval van faillissement pas uitbetaald worden nadat alle andere schuldeisers vergoed zijn. Hierop geven banken hogere intresten, maar hier hangt dus ook een hoger risico aan vast.

Vroeger werden kasbons uitgegeven aan toonder. De houder van de fysieke kasbon was er eigenaar van. Sinds 2008 worden kasbons niet fysiek meer afgeleverd. Ze verschijnen nu op uw effectenrekening.  Het fysiek knippen van couponnetjes is geschiedenis.

 

Langere looptijd, meer rendement

Voor een kasbon geldt doorgaans de regel: hoe langer de looptijd, hoe hoger het rendement. De looptijd van een kasbon varieert van 1 tot 15 jaar. Banken wensen meestal een minimaal instapbedrag. De intrestvoet en de uitbetaling ervan verschilt volgens het type kasbon.

De gewone kasbon: de rente is onveranderlijk en u ontvangt jaarlijks uw intrest.

De kasbon met periodieke rente: u krijgt op regelmatige tijdstippen intrest (maandelijks, driemaandelijks of halfjaarlijks).

De kapitalisatiebon: de bank voegt de intrest bij het oorspronkelijk belegde kapitaal zodat die ook het jaar nadien zelf intresten opbrengt. Op de eindvervaldag ontvangt uw kapitaal en alle intresten samen.

De kasbon met progressieve rente: jaarlijks betaalt de bank uw intrest uit, maar de intrestvoet stijgt met de tijd.

Net als de rest van het spaargeld brengen ook kasbons vandaag nog maar weinig op. Wie zijn geld op vijf jaar wil plaatsen, krijgt bij vdk bank de beste voorwaarden met een brutorente van 0,30% of een nettovergoeding van 0,21%.

Tip: Bekijk hier de kasbons met de hoogste rente, dagelijks aangepast

 

Termijnrekeningen

Een alternatief voor kasbons zijn termijnrekeningen. De bank betaalt de interesten op die rekeningen meestal op de eindvervaldag. U hebt dan de keuze om het kapitaal en de interesten op uw spaar- of zichtrekening te laten storten, of u kunt de termijnrekening verlengen. Banken rekenen over het algemeen geen kosten aan voor een termijnrekening. Ook bij de termijnrekeningen betaalt u 30% roerende voorheffing op uw intresten.

Om het geld van een termijnrekening op te vragen voor de einddatum, rekent de bank mogelijk kosten aan.

Een kasbon die u voortijdig ten gelde wil maken, kunt u dan weer verkopen op de Expert-markt van Euronext Brussel, de vroegere wekelijkse veilingen.

Tip: Bekijk hier het rendement van de termijnrekeningen

Lees ook:

Andere tips over kasbons en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen