282, 26043
Contact

Kiezen tussen een kasbon en een spaarrekening

Kiezen tussen een kasbon en een spaarrekening

Wat brengt nu het meeste op? Kiezen voor een termijnrekening of kasbon op 1 jaar of uw geld toch maar op een spaarrekening zetten? De fiscale behandeling van de intresten speelt hierin een belangrijke rol.

Termijnrekeningen

Bij een termijnrekening, een obligatie of een kasbon kan u niet voor verrassingen komen te staan. De opbrengst ervan ligt op voorhand volledig vast. Wanneer u die krijgt ook. Alleen een wanbetaling van de uitgever zou u nog een pad in de korf kunnen zetten.

Nemen we een kasbon of een termijnrekening op 1 jaar. Indien u die vandaag start, weet u dat u over twaalf maanden uw kapitaal terugkrijgt met de afgesproken intrest er boven op.

De hoogste intresten op een termijnrekening op 1 jaar krijgt u momenteel bij Izola Bank. De instelling biedt 3,35% rente. Ze werkt wel vanuit Malta. Bij Deutsche Bank kan u 3,20% krijgen, maar dan moet u wel 100.000 euro inleggen. Heeft u dat bedrag niet, dan kunt u terecht bij Beobank, dat 3,009% biedt.

Op de rente die u ontvangt op een termijnrekening moet u wel 30% roerende voorheffing laten vallen. Het aanbod van Izola Bank komt daardoor netto voor de spaarder uit op 2,345%, dat van Deutsche Bank op 2,24% en dat van Beobank op 2,106%.

Tip: Hier vindt u de termijnrekeningen op 1 jaar met de hoogste rentevoeten

Kasbons

Een kasbon werkt via een vergelijkbaar principe. Hier haalt u de hoogste rente op 1 jaar bij vdk bank, CPH Banque, Belfius en BNP Paribas Fortis. Zij geven alle een kasbon op 1 jaar uit met een rente van 3% bruto. Netto na afhouding van 30% roerende voorheffing blijft daar 2,10% van over voor de spaarder.

Tip: Hier vindt u de kasbons die de Belgische banken aanbieden en hun rentevoeten

Spaarrekeningen

Of bent u toch nog beter af met een spaarrekening? De opbrengst van een spaarrekening bestaat uit twee delen: een basisrente voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat en een getrouwheidspremie die daar bovenop wordt gegeven voor gelden die een jaar ongewijzigd behouden blijven op de rekening. De basisrente kan elke dag worden aangepast. De getrouwheidspremie ligt meteen vast voor een heel jaar.

Wie spaarrekeningen wil vergelijken met termijnrekeningen en kasbons, kijkt dus best naar de rekeningen met de hoogste getrouwheidspremie. We laten daarbij rekeningen voor maandsparen, waarbij u bijvoorbeeld elke maand hoogstens 500 euro op de rekening mag zetten, even buiten beschouwing.

De rekeningen met de hoogste getrouwheidspremie zijn momenteel NIBC Getrouwheidsrekening (basisrente 1,20% + getrouwheidspremie van 1,80%), Santander Consumer Bank Vision Plus (basisrente 1,05% + getrouwheidspremie van 1,80%) en MeDirect Fidelity Sparen (basisrente 0,75% + getrouwheidspremie van 1,80%).

De getrouwheidspremie kan u beschouwen als een ondergrens. De basisrente krijgt u er bij.

Op de spaarrekeningen moet u geen roerende voorheffing betalen als uw intresten beperkt blijven tot 1.020 euro per persoon en per jaar.

Door die fiscale begunstiging zijn de best renderende spaarrekeningen soms een betere formule dan een termijnrekening. De basisrente mag zelfs nog even dalen vooraleer u beter af bent met een termijnrekening of een kasbon.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de rente die de Belgische banken op hun spaarrekeningen geven, gerangschikt volgens hoogte van getrouwheidspremie

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over kasbons, spaarrekeningen en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen