Leer uw kind verstandig geld uitgeven en sparen in vijf stappen
Niet al uw centen meteen uitgeven, maar ook sparen. Dat is een essentiële levensles. En jong geleerd is oud gedaan. Daarom biedt Wikifin tijdens De Week van het Geld, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spellen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wilt u hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen.
Stap 1: begin met wat zakgeld
Dat is en blijft namelijk dé eerste stap om met geld te leren omgaan. Met wat zakgeld leert uw kind hoe het is om een beperkt budget te hebben, waardoor het keuzes moet maken: welke uitgaven zijn echt nodig? Want op is op.
Vanaf welke leeftijd u het best zakgeld geeft? Dat kan al vanaf zes jaar. En hoeveel u dan het best geeft? Dat hangt af van hoeveel u zelf te besteden hebt, wat uw kind ermee moet betalen en hoe vaak u zakgeld geeft. Spreek dat allemaal vooraf goed af. En geef dan altijd hetzelfde bedrag, op een vast tijdstip.
Stap 2: leer uw kind sparen
Al gauw krijgt uw kind wat grotere verlangens, waarvoor het zal moeten leren sparen. U kunt daarvoor een jongerenspaarrekening openen. Dat kan op alle leeftijden, zelfs als uw kind nog niet geboren is.
Vindt uw zoon of dochter het moeilijk om te sparen? Werk dan samen een spaarplan uit. Eerst leggen jullie het spaardoel vast en hoeveel het kost. Daarna bekijken jullie hoeveel uw kind al gespaard heeft, hoeveel het nog opzij moet en kan zetten, en wanneer het dus het spaardoel zal bereiken.
Tip: Hier vindt u een aantal jongerenrekeningen
Stap 3: leer uw kind online en mobiel bankieren
Is uw kind tien jaar? En heeft het nog geen zicht- en spaarrekening? Dan is het hoog tijd om die te openen. Vandaag doet u dat natuurlijk het best via de website voor internetbankieren van de bank of via de bank-app. Zo leert uw kind ook al meteen online of mobiel te bankieren.
Log daarbij de eerste keren samen in. Toon uw kind hoe u het saldo checkt en overschrijvingen doet en raadpleegt. Maar ook hoe uw kind veilig met de bankkaart betaalt, al dan niet contactloos, en geld afhaalt.
Stap 4: leer uw kind ook veilig online kopen
Met een eigen bankrekening kan uw zoon of dochter ook op het internet shoppen. Maak dus ook daarover duidelijke afspraken. Mag uw kind dit op eigen houtje doen of moet het daar eerst toestemming voor vragen? Of spreken jullie een bedrag af vanaf wanneer dat nodig is?
Ook online kopen is natuurlijk niet zonder risico. Leer uw kind hoe het veilige van louche webshops onderscheidt en hoe het online betaaloplossingen als PayPal gebruikt.
Stap 5: leer ook sparen voor later
Vanaf het middelbaar kan u uw zoon of dochter leren sparen voor onverwachte financiële tegenslagen. Sparen op een spaarrekening blijft dan de veiligste optie. Maar ook de jongerenspaarrekening brengt vandaag bitter weinig op. Zijn er geen andere opties die meer opbrengen?
Kan uw kind bijvoorbeeld niet beleggen? Wel, zelf mag het dat pas vanaf 18 jaar. U zou daarentegen wel voor hem of haar kunnen beleggen. De gemiddelde opbrengst ligt dan mogelijk hoger dan bij sparen, maar u neemt ook meer risico. Beleggen voor uw kind kan via een beleggingsplan of beleggingsverzekering, of via financiële producten zoals obligaties, aandelen en beleggingsfondsen.
Tip: Hier vindt u een aantal beleggingsplannen
En wat met voorhuwelijkssparen?
Uw kind spaart dan via een spaarplan bij het ziekenfonds, waarin het jaarlijks een beperkt bedrag stort. Als uw zoon of dochter trouwt, wettelijk samenwoont of dertig jaar wordt, krijgt hij of zij het gespaarde bedrag samen met de interest.
Voorhuwelijkssparen of jongerensparen heeft zeker enkele troeven. Zo kan uw kind er al aan beginnen vanaf 14 jaar (tot 26 jaar). Hij of zij stort minimaal 18 en maximaal 48 euro per jaar. Dat lijkt niet veel, maar de interest kan stevig oplopen, tot 125%. Enkel bij NZV, VNZ en Solidaris kunt u nog nieuwe contracten afsluiten.
- Schatkist lanceert nieuwe staatsbons op 1 en 8 jaar
- De hoge spaarrentes zijn gaan vliegen
- Verplichte daling van rente op spaarboekjes
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.