Contact

Sparen bij buitenlandse banken: goed of slecht idee?

Sparen bij buitenlandse banken: goed of slecht idee?

Terwijl grootbanken met mondjesmaat hun spaarrente opkrikken, krijgt u bij sommige kleinere, buitenlandse instellingen die in ons land actief zijn al langer een mooie vergoeding voor uw spaargeld. Maar is dat wel veilig, naar zo’n kleinere marktspeler uit het buitenland overstappen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Eén blik op de vergelijker van Spaargids zegt genoeg: de hoogste spaarrentes krijg je niet bij de Belgische grootbanken, maar wel bij almaar meer kleinere banken, zoals Keytrade Bank en MeDirect. Ook bij enkele buitenlandse banken die op de Belgische markt actief zijn zoals Santander Consumer Bank en NIBC zijn hogere spaarrentes te vinden. MeDirect biedt met 2,30% de hoogste spaarrente (zonder voorwaarden). Bij Santander Consumer Bank gaat het zelfs om 2,50%, op voorwaarde dat u 150.000 tot 200.000 euro inlegt.

 

Hogere rente, maar ook veilig?

Het voordeel van die banken kent u al, namelijk hun hogere spaarrente. De vraag is alleen of uw spaargeld er ook veilig is. Dat is het geval als de bank onder het depositogarantiestelsel van een EU-lidstaat valt. Dat geldt bijvoorbeeld bij Santander Consumer Bank, NIBC, Triodos Bank en Keytrade Bank. Uw spaarcenten zijn dan tot minstens 100.000 euro beschermd, per bank en rekeninghouder, ongeacht het garantiestelsel en de lidstaat. De uitbetaling zou dan gebeuren via een nationaal garantiefonds, gespekt door de banken.

Alleen: wat als een bank in een Europese lidstaat daadwerkelijk omvalt? Beschikt het garantiefonds van elke EU-lidstaat dan over genoeg kapitaal om uw spaargeld en dat van vele andere spaarders terug te betalen? Wel, tegen uiterlijk 2025 zou het garantiefonds van elke lidstaat genoeg middelen moeten bezitten om op z’n minst 0,8% van alle gedekte deposito’s terug te storten. Dat lijkt niet veel, maar mocht een garantiefonds over te weinig kapitaal beschikken, dan mag de overheid in uiterste nood het benodigde kapitaal lenen. De banken moeten die lening dan aflossen.

De kans dat een Europese bank omvalt, is vandaag kleiner in 2008, ten tijde van de bankencrisis. De banken hebben vandaag meer kapitaal en staan onder strenger toezicht. Bovendien heeft Europa maatregelen getroffen om bankcrisissen te vermijden en de schade bij falende banken zo veel mogelijk te beperken. De kans dat een depositogarantiestelsel niet volstaat, is dus ook afgenomen. Het vertrouwen erin is groot.

 

Zijn er dan geen nadelen?

Een mogelijk nadeel zou kunnen zijn dat u bij kleinere, buitenlandse banken aan service inboet, in ruil voor een hoger rendement. Maar concrete voorbeelden daarvan konden we niet achterhalen. Verder lijkt het vooral een kwestie van daadwerkelijk de stap te zetten, voor een hoger rendement.

En wat met sparen bij buitenlandse banken in het buitenland? Wel, in theorie kan u een rekening in het buitenland openen, de Europese Unie garandeert vrijheid van kapitaal. Maar in de praktijk hebt u vaak een adres in het land in kwestie nodig. In de praktijk gaat het trouwens altijd om brutorentes, voor aftrek van belastingen of kosten. Buitenlandse rekeningen moet u ook vermelden in de jaarlijkse belastingaangifte.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen