Hoe zorgt u ervoor dat u voor, tijdens en na uw huwelijk financieel sterk blijft staan?
Als een huwelijk op de klippen loopt, komen daar niet alleen heel wat emoties bij kijken. U belandt mogelijk ook in een financieel onzekere situatie, terwijl u een nieuw leven moet uitbouwen. Hoe voorkomt u dat u met een stevige financiële kater achterblijft en hoe geraakt u daar dan weer uit als het toch gebeurt?
Scheiden heeft nu eenmaal niet alleen emotioneel, maar ook financieel een grote impact. Alleen al de echtscheiding zelf brengt kosten met zich mee. Daarna valt u terug op één inkomen, terwijl uw kosten niet noodzakelijk afnemen. En dan gaan we er nog van uit dat alles correct verloopt. Met andere woorden: dat uw ex-partner niet met een aanzienlijk deel van jullie vermogen gaat lopen. Hoe vermijdt u dat u er bekaaid van afkomt?
Moeilijk te bewijzen wat van u is
Als u huwt zonder huwelijkscontract, valt u onder het wettelijk gemeenschapsstelsel. Daarbij hebben u en uw partner elk een eigen vermogen en samen een gemeenschappelijk vermogen, met gemeenschappelijk aangekochte zaken en alle inkomsten die beide partners tijdens het huwelijk verwerven.
Bij een scheiding onder het wettelijk stelsel behoudt elke partner het eigen vermogen en verdelen de partners de gemeenschappelijke goederen. Alleen geldt daarbij een vermoeden ten voordele van het gemeenschappelijke vermogen. U moet dus bewijzen dat iets tot uw eigen vermogen behoort, wat niet altijd eenvoudig is.
Huw met het juiste contract
Trouwt u met scheiding van goederen, dan is de situatie eenvoudiger. U en uw partner blijven financieel compleet onafhankelijk. Beide partners hebben een eigen vermogen, zonder een gemeenschappelijk vermogen. U en uw partner kunnen wel goederen samen kopen, maar die zijn in ‘onverdeeldheid’.
Met scheiding van goederen beschermt u uw partner tijdens het huwelijk tegen schuldeisers. Maar wat dan bij een echtscheiding? Stel dat een van beide partners geen vermogen kon opbouwen omdat die thuisbleef voor de kinderen. Om te voorkomen dat u dan berooid achterblijft, kan de notaris een verrekenbeding aan het huwelijkscontract toevoegen. U en uw partner bepalen een verdeelsleutel, waardoor de financieel zwakkere partner een vordering heeft op de financieel sterkere partner.
Wat tijdens de scheiding?
Zoals gezegd, kunt u altijd goederen samen met uw partner kopen, ongeacht of u nu onder het wettelijk stelsel of met scheiding van goederen huwt. Bij een scheiding moet u dus waarschijnlijk nog goederen verdelen. In het beste geval komt u overeen dat een van beiden de goederen overneemt. Die betaalt dan een prijs aan de andere.
Begint u binnenkort te onderhandelen over wie wat in bezit krijgt? Probeer dan eerst goed zicht te krijgen op hoeveel u nadien nodig hebt en welke nieuwe inkomstenbronnen u kunt aanboren. Als u en uw ex-partner kinderen hebben, moet elke ouder bijdragen volgens diens mogelijkheden. In de praktijk betaalt de financieel sterkere ouder vaak alimentatie aan de andere ouder, zelfs als de kinderen niet voltijds bij die laatste wonen.
En wat als uw ex met het geld gaat lopen?
U bent onder het wettelijk stelsel gehuwd, uw partner haalt de gezamenlijke rekening leeg en de dag erna ontvangt u de dagvaarding voor de echtscheiding. Op die datum wordt er namelijk een ‘foto’ genomen van wat u en uw partner samen en apart bezitten. Op basis daarvan gebeurt de verdeling, zonder nog rekening te houden met wat er op de gezamenlijke rekening stond. Of toch wel? Uw partner mag handelingen stellen met betrekking tot het gemeenschappelijk vermogen, maar enkel in het belang van het gezin. De rekening op nul zetten valt daar niet onder. Dus neen, het geld is niet verloren.
Vind nu de best passende zichtrekening voor u en uw partner
- Febelfin bundelt contactnummers voor slachtoffers van fraude
- Ria blijft geld naar het buitenland verzenden vanuit de postkantoren
- Hoeveel cash bewaart u het best thuis, met een oorlog in de achtertuin?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.