Hoeveel cash bewaart u het best thuis, met een oorlog in de achtertuin?

Belgen betalen jaar na jaar minder met fysiek geld, maar helemaal weg is cash zeker niet. Volgens onderzoek van de Europese Centrale Bank en de centrale banken van de eurozone betalen we nog 39% van onze winkelaankopen met munten en biljetten. Met een oorlog in onze ‘achtertuin’ is wat cashgeld in huis hebben misschien zelfs weer een goed idee. Maar hoeveel dan en wat kost het om dat bedrag af te halen?
Eind vorig jaar riep de Nederlandse Vereniging van Banken onze noorderburen op om cash in huis te halen, voor het geval dat een cyberaanval het betaalnetwerk platlegt. Ondertussen deed ook Europa een oproep om een noodpakket in huis te nemen, met onder meer contant geld, voor tijdens crisissen zoals een cyberaanval.
“In een crisis is uw kredietkaart mogelijk louter een stuk plastic”, merkte Europees commissaris verantwoordelijk voor gelijkheid, paraatheid en crisisbeheersing Hadja Lahbib op.
Hoeveel cash hebt u dan het best in huis?
Financiële instellingen zijn goed voorbereid en cyberveiligheid is een topprioriteit, aldus Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Maar zelfs als elektronisch betalen slechts enkele uren niet mogelijk is, komt wat cash van pas voor aankopen op dat moment. Een som van 50 euro lijkt dan aangeraden.
Volgens onderzoek van de Europese Centrale Bank hebben Belgen ’s ochtends gemiddeld 55 euro cash op zak. Dat volstaat dus al. Thuis extra cash bewaren doet 70% van de Belgen niet, aldus dezelfde studie. Wilt u daar verandering in brengen, dan moet u waarschijnlijk naar de bankautomaat.
Hoeveel kost cash geld afhalen?
Haalt u cash in euro af van uw KBC-Basisrekening of -Zichtrekening met een KBC-debetkaart aan een Bancontact CASH-punt? Dat kost u 0,50 euro vanaf de 25ste geldopname. Euro’s van een KBC-Plusrekening afhalen aan een CASH-punt kan een onbeperkt aantal keren zonder extra kosten. Dezelfde tarieven gelden als u euro’s afhaalt aan een geldautomaat die niet van KBC is. Bent u 65 jaar of ouder? Dan zijn geldopnames in euro van een KBC-Plusrekening met uw KBC-debetkaart gratis.
Bij ING haalt u een onbeperkt aantal keren geld in euro af met uw ING-debetkaart aan geldautomaten in de SEPA-zone, als u opneemt van een ING Go to 18-rekening, de Groene ING-rekening of van de zichtrekening binnen de ING Do More Pack. Tot de SEPA-zone behoren onder meer alle lidstaten van de Europese Unie, dus ook België. Geld in euro opnemen met een ING Debetkaart binnen een ING Do Basic Pack kan 36 keer per jaar zonder extra kosten aan geldautomaten in de SEPA-zone. Vanaf de 37ste keer per jaar kost u elke geldopname in euro in de SEPA-zone 0,50 euro.
Over naar Belfius. Van de Beats New-, de Beats Star- en de Belfius Private-zichtrekening neemt u een onbeperkt aantal keren geld in euro op binnen de SEPA-zone, zonder dat het u extra kost. Hebt u daarentegen een Classic-, Universele, Beats Pulse- of Beats Pulse White-rekening? Dan betaalt u vanaf de 24ste geldopname in euro per jaar 0,50 euro per keer als u met uw debetkaart afhaalt aan een andere automaat dan de toestellen van Belfius Bank zelf of de CASH-punten.
Bij BNP Paribas Fortis betaalt u ten slotte niets om geld in euro op te nemen met uw debetkaart aan een automaat, ongeacht of u aan een CASH-punt of een andere geldautomaat (wel of niet van de bank) afhaalt. Dat is opnieuw het geval in onder meer de hele EU, en dus ook in België.
Wil u verder vergelijken? Vind de beste zichtrekening voor u
- Onder nul gaan: wat zijn de regels en wat kost het?
- Ria blijft geld naar het buitenland verzenden vanuit de postkantoren
- Hoe zorgt u ervoor dat u voor, tijdens en na uw huwelijk financieel sterk blijft staan?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.