Staatsbon bracht al 175 miljoen op, maar vergeet de alternatieven niet
De Belgische staat haalde met de nieuwe staatsbons na drie dagen campagne al meer dan 175 miljoen euro op. Vooral de bon op 1 jaar is populair. Toch bieden sommige banken en verzekeraars soms betere tarieven aan.
De staatsbon op 1 jaar waarop momenteel kan worden ingetekend, brengt bruto 3,20% op. Voor de staatsbon op 8 jaar is dat 2,80% bruto. Na aftrek van roerende voorheffing blijft daar voor de spaarders respectievelijk 2,24% en 1,96% netto van over.
Inschrijven op de nieuwe staatsbons kan via een plaatsende bank nog tot en met maandag 3 juni. Na drie dagen campagne vloeide via dat kanaal al voor 87,5 miljoen euro naar de schatkist: 85,4 miljoen euro voor de bon op 1 jaar en 2,1 miljoen euro voor de bon op 8 jaar.
Daarnaast kan er rechtstreeks bij het Agentschap van de Schuld op de staatsbons worden ingetekend. Dat kan nog tot en vrijdag 31 mei. De schatkist moet het geld dan uiterlijk op 3 juni ontvangen. Na de eerste drie dagen stond al 87,8 miljoen euro op de rekening bij de instelling.
Alternatieven
In tegenstelling tot september vorig jaar, toen de staat 22 miljard euro kon ophalen omdat hij een staatsbon met fiscaal voordeel lanceerde, kunnen de banken nu wel concurrentiële alternatieven bieden.
Wie zijn geld voor 1 jaar wil vastzetten, kan kiezen voor een spaarrekening. Wie zijn geld minstens een jaar op een dergelijke rekening kan laten staan, heeft immers zoel recht op de basisrente (voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat) als op de getrouwheidspremie (die bovenop de basisrente wordt gegeven voor gelden die twaalf maanden ongewijzigd behouden blijven). De basisrente kan wel elke dag worden gewijzigd, maar de getrouwheidspremie ligt meteen voor twaalf maanden vast.
Diverse banken bieden een combinatie van een basisrente en een getrouwheidspremie die boven 2,25% uitkomt. Die rente is bovendien netto indien de rente op uw spaarrekeningen onder 1.020 euro per jaar blijft.
Tip: Een overzicht van de spaarrekeningen met de hoogste rente vindt u hier.
Dreigt u boven het plafond van 1.020 euro aan rente uit te komen of weet u dat u het geld sowieso een jaar of meer kan missen, dan kunt u ook opteren voor een termijnrekening. Vijf banken afficheren op hun termijnrekening op 1 jaar een rente die minstens even hoog is als die op de staatsbon op 1 jaar.
Ook met kasbons kunt u een hoger rendement bereiken. BNP Paribas Fortis biedt zelfs tijdelijk 3,30% bruto op 1 jaar.
Tip: Een overzicht van de aanbiedingen op termijnrekeningen vindt u hier
Tip: Hier vindt u een overzicht van de rendementen op kasbons
Wil u uw geld voor een lagere termijn plaatsen, dan kunt u ook overwegen om een tak21-spaarverkering te nemen. Die biedt u een gegarandeerde basisrente. Bovenop kunt u jaarlijks nog een winstdeelneming krijgen als de verzekeraar erin slaagt om uw storting met winst te herbeleggen. De opbrengst van een tak21-spaarverzekering is bovendien vrij van roerende voorheffing als u de belegging acht jaar houdt. U betaalt bij instap wel een eenmalige verzekeringstaks van 2%. Hou ook rekening met instapkosten, al kunt u daar vaak over onderhandelen.
Tip: Hier vindt u een overzicht van tak21-spaarverzekeringen
- Argenta heeft meest tevreden klanten
- Hoeveel pensioen krijgt u gemiddeld? Is dat genoeg? En hoe krikt u het op?
- Tien misverstanden over feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen en trouwen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.