Waarom zeggen niet alle banken hoeveel hun termijnrekeningen opbrengen?
Als in september de staatsbon op één jaar vervalt en er 22 miljard euro vrijkomt, zullen de banken ongetwijfeld ook met termijnrekeningen proberen een deel van dat geld terug te winnen. KBC doet dat nu al. Maar lang niet alle banken communiceren transparant over hoeveel hun termijnrekeningen opbrengen.
Onlangs lanceerde KBC een termijnrekening die - uiteraard niet toevallig - begint te lopen op 4 september: de Forward Plus-termijnrekening op zes maanden of een jaar. De bank biedt er nu al een minimumrente op: voor de looptijd van zes maanden 3% bruto op jaarbasis, voor de looptijd van een jaar 2,75% bruto. Als de rente op eenjarige overheidsobligaties begin september meer dan 3,1% bedraagt, stijgen beide rentes met het verschil. Maar tot zover de transparantie over termijnrekeningen bij grootbanken.
Weinig informatie
KBC communiceert dan wel over een concreet rendement, op de site van de bank vind je er niets over. Ook de algemene pagina over de termijnrekeningen van KBC vermeldt geen rentevoeten. Hetzelfde merk je bij de andere grootbanken Belfius, ING en BNP Paribas Fortis: geen cijfers over de opbrengst te vinden. Hoe komt dat?
“De grootbanken hebben al heel wat spaargeld op rekeningen staan”, zegt Kenneth De Beckker, professor financiële economie aan Open Universiteit en KU Leuven. “Als zij transparant over het rendement van hun termijnrekening communiceren en veel klanten ernaar overstappen, kost hen dat erg veel. Terwijl omgekeerd de renteopbrengsten van de grootbanken afnemen: ze zitten met nog veel leningen tegen lage rentes, ze moesten de voorbije maanden onder druk meer spaarrente uitkeren, en ze krijgen straks zelf minder rente voor hun geld. Dus richten ze zich met hun termijnrekeningen in de eerste plaats tot de meest rentegevoelige klanten, die banken actief vergelijken of dreigen over te stappen naar concurrerende producten, zoals de staatsbon.”
Wel transparantie bij de uitdagers
Bij de kleinere banken is het plaatje anders. Daar krijgt u bijna altijd wel concrete info over hoeveel hun termijnrekeningen opleveren. “Zij hebben dan ook veel minder kapitaal van Belgen op hun balans staan en leenden in het verleden veel minder uit. Ze zijn dus vrijer om geld aan te trekken met interessante termijnrekeningen. Zo hopen ze ook klanten weg te kapen bij de grootbanken. En wie weet, starten die met een termijnrekening, maar beleggen ze later ook via die kleinere bank, wat voor die bank commercieel interessanter is.”
Hoeveel het verschil tussen een termijnrekening van een kleinere speler en een grootbank kan bedragen? Daarvoor nemen we er onze eigen rangschikking bij. KBC is de enige Belgische grootbank die daarin voorkomt, met hier dus wel concrete rentevoeten. De termijnrekening op één jaar van KBC in de vergelijker van Spaargids brengt netto 1,925% op, terwijl de termijnrekening op één jaar van Beobank netto 2,254% oplevert. De termijnrekening izola Bank Saver+ biedt het meeste op één jaar: 2,345% rente netto, met een minimale inleg van 500 euro als bijkomende voorwaarde.
Gouden tip
Dus ja, overstappen naar een (andere) termijnrekening kan echt wel een financieel verschil maken. “Maar banken geven geen cadeaus aan wie als spaarder of belegger niet beweegt”, zegt De Beckker nog. “U moet dus zelf aangeven dat u elders meer rendement zoekt. Dan is de kans groter dat de bank u probeert te behouden met interessante tarieven.”
Tip: vergelijk hier de rentevoeten van termijnrekeningen
- Al 757 miljoen euro aan slapende tegoeden
- Wat als u het komende jaar 100 euro per maand opzijzet, hoeveel levert dat dan op?
- Spaarrekening gaf dit jaar hoogste opbrengst sinds 2012
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.