282, 20306
Contact

Wat is het verschil tussen gereglementeerd en niet-gereglementeerd sparen?

Wat is het verschil tussen gereglementeerd en niet-gereglementeerd sparen

Bankiers spreken over gereglementeerd sparen en niet-gereglementeerd sparen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Gelden voor het ene regels en voor het andere niet?

Gereglementeerd sparen

Gereglementeerd sparen is vaktaal voor spaarrekeningen waarvan de intrest gedeeltelijk wordt vrijgesteld van belastingen.

Tot vorig jaar moest u op de eerste schijf van 1.880 euro aan ontvangen intresten (per persoon en per jaar) geen belastingen betalen. Vanaf dit jaar werd het bedrag gehalveerd tot 940 euro, maar vervolgens wel aan de index aangepast. Voor 2018 bedraagt het vrijgestelde bedrag nu 960 euro.

Zodra u meer dan 960 euro int aan interesten, betaalt u 15% belastingen op het bedrag boven die grens. Om in aanmerking te komen voor die gedeeltelijke belastingvrijstelling moet de spaarrekening wel aan een aantal regels beantwoorden. Om die reden spreken de banken van 'gereglementeerd sparen' of van een 'gereglementeerde spaarrekening'.

Voorwaarden

1. De vergoeding voor de spaarder moet bestaan uit twee delen: een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente geldt voor elke dag dat er een bepaald bedrag op de rekening staat. Ze kan ook dagelijks aangepast worden. De getrouwheidspremie is van toepassing op geld dat twaalf maanden (of langer) op de rekening blijft staan. Ze ligt van bij de storting meteen vast voor een heel jaar.

2. De basisrente mag niet meer bedragen dan het hoogste van de twee volgende percentages:  3% of het percentage voor de basisherfinancieringstransacties van de Europese Centrale Bank. De getrouwheidspremie bedraagt minimaal 25% van de aangeboden basisrente en maximaal 50% van de wettelijk toegelaten basisrente.

3. De getrouwheidspremie moet elk kwartaal worden uitbetaald.

4. Het gebruik van een gereglementeerde spaarrekening is beperkt wat transacties betreft. U mag overschrijvingen doen naar uw eigen zichtrekening of naar een andere spaarrekening, beleggingen afboeken en een banksafe betalen. U mag geen betalingen doen naar rekeningen van derden.

5. Elke bank mag maar zes van dergelijke gereglementeerde spaarrekeningen - met eventueel verschillende samenstellingen van basisrente en getrouwheidspremie - aanbieden.

Lees ook: Belgen blijven geld bijstorten op spaarboekjes

Niet-gereglementeerd sparen

Een niet-gereglementeerde spaarrekening is een spaarrekening die niet aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld omdat ze alleen een basisrente geeft, en geen getrouwheidspremie. In dat geval houdt uw bank een roerende voorheffing in van 30% vanaf uw eerste euro interest. Ook voor spaarrekeningen bij een buitenlandse bank zal dat meestal opgaan. De redenering is dan dat de kans klein is dat zij voldoen aan de regels voor gereglementeerd sparen.

En wat met de staatsgarantie op sparen?

De staat biedt tot 100.000 euro garantie per persoon en per bank op onze spaarrekeningen. Het maakt geen verschil of u een gereglementeerde of een niet-gereglementeerde spaarrekening hebt. Het maakt ook niet uit of u bij een klassieke of bij een online bank spaart.

Tip: Bekijk hier welke bank momenteel de hoogste interesten op sparen geeft

Hoe kiest u?

Wat is nu het meest interessant? Niet-gereglementeerde spaarrekeningen zijn vooral interessant als u het spaargeld minder dan een jaar kunt vastzetten en u dus geen recht heeft op een getrouwheidspremie. U dient in die gevallen alleen de netto basisrentes te vergelijken. Dat doet u door de bruto intrest op een niet-gereglementeerde spaarrekening te verminderen met 30% voorheffing om tot een nettovergoeding te komen. Dat bedrag kan u dan vergelijken met de basisrente op een klassieke gereglementeerde spaarrekening die wel vrijgesteld is van belastingen.

Lees ook onze tips over hoe u echt het maximum uit uw spaarboekje kan halen.

 

Lees ook:

- Binck zoekt hoogste opbrengsten in het buitenland voor spaargeld van zijn klanten
- Dit is het profiel van de Belgische belegger
- Indexering van bedragen voor sparen en beleggen

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen