In de kijker: Evi blijft voorzichtig met aandelen
Evi en Van Lanschot blijven licht onderwogen in aandelen. Ondanks de sterke vooruitgang van de beurzen zijn de problemen nog niet van de baan.
De meeste aandelenmarkten gingen er de voorbije weken stevig op vooruit. Vooral in de VS werden mooie winsten opgetekend, al waren die ook deels vertekend. De sterke prestaties werden er vooral neergezet door IT-bedrijven, die minder gevoelig zijn voor de coronacrisis. Meerdere aandelen binnen die sector boekten een dubbelcijferig rendement.
Ook de overheden en de centrale banken deden hun duit in het zakje. Door een gebrek aan alternatieven vloeide een belangrijk deel van die extra middelen naar de beurs, wat de koersen bijkomend ondersteunde.
{vimeo}440948265{/vimeo}
De problemen zijn nochtans niet verdwenen. De stevige opmars van het coronavirus in belangrijke landen als de VS, Brazilië en India noopt tot voorzichtigheid. Berichten over nieuwe corona-uitbraken kunnen weer wegen op het sentiment van consumenten en hinderen mogelijk een vlotte heropstart van de economie. De herleving zal zeer geleidelijk verlopen.
De vraag is wat er gebeurt met de werkgelegenheid als de steunmaatregelen van de overheid ophouden. Bijna onvermijdelijk dringt zich een verlenging op. In de VS vergemakkelijken de komende verkiezingen het besluit hierover wellicht. Geen politicus wil het verwijt krijgen de werknemers in de steek te laten.
Nieuwe of verlengde economische steunmaatregelen zullen we niettemin ook in Europa zien. Vooral de financieel zwakkere landen kunnen alle steun gebruiken. Dat onderstreept nogmaals het belang van een Europees Herstelfonds. De schade is voor veel landen te groot om het economisch weefsel volledig op eigen kracht te laten herleven. Nu Duitsland de Europese voorzittershamer voor zes maanden overneemt, wordt naar een doorbraak in dit cruciale dossier uitgekeken.
Evi en Van Lanschot kiezen dan ook nog steeds voor een evenwichtige verdeling tussen aandelen en obligaties. In deze laatste categorie gaat de voorkeur uit naar bedrijfsobligaties. De komende tijd zullen die blijvend gesteund worden door het obligatie-inkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.
Voor meer economische expertise van Evi leest u hier verder.
Commerciële boodschap aangeboden door F. van Lanschot Bankiers.