In de kijker: Evi wacht op herstel van de beurzen
Evi en Van Lanschot gaan ervan uit dat er in het vierde kwartaal van dit jaar of het eerste kwartaal van volgend jaar een stevig herstel kan optreden in de economie. De komende twaalf tot achttien maanden kunnen de aandelenkoersen dan ook gevoelig opveren, al verloopt dat wellicht met horten en stoten.
In het tweede kwartaal beleven we nog een scherpe terugval van de economie. In het derde kwartaal blijft de activiteit wellicht ook laag. Pas nadien wordt een opleving verwacht. Visueel spreken we in dat verband van een U-vormig herstel.
Met dit vooruitzicht verhoogden Evi en Van Lanschot de voorbije weken het belang van de aandelen in hun beleggingsportefeuille, al staat het nu nog altijd maar op de onderkant van de neutrale bandbreedte. Dat betekent dat er nog altijd een evenwichtige verhouding in de portefeuille is tussen aandelen en obligaties.
{vimeo}417964228{/vimeo}
Nog veel onzekerheden
Dat Evi en Van Lanschot nog niet volop voor aandelen kiezen, komt omdat er nog heel wat onzekerheden blijven. Hoe verloopt de verdere verspreiding van het coronavirus, dat aan de basis van de economische terugval ligt? Hoe schatten de bedrijven hun toekomstige winsten en dividenduitkeringen in? Hoe snel komt de economie uit een lockdown?
Voor de eurozone houden de economisten voor dit jaar gemiddeld nog rekening met een krimp van de economische activiteiten met 5%, al zijn er ook schattingen die veel pessimistischer zijn.
Dit neemt niet weg dat de beleggers, ondanks de economische malaise, de wereldwijde beurzen in april al fors hoger stuurden. Zo steeg de MSCI AC World index, die de evolutie van een wereldwijde korf met aandelen weerspiegelt, de voorbije maand met 10,9%. Het kon het globale verlies sinds begin dit jaar enigszins milderen.
De herstelbeweging was meer dan welkom. In maart kregen de financiële markten nog een serieuze tik. Wereldwijd zakten de aandelenkoersen gemiddeld 13%. Maar ook een belegging in obligaties werd 7% minder waard. Veilige havens waren dan weer beleggingen in vluchthavens als goud, dollar en staatsobligaties met een onberispelijke kredietwaardigheid.
De centrale banken halen ook alles uit de kast om zo veel mogelijk monetaire zuurstof te geven aan het systeem. Het staat evenwel vast dat dit niet voldoende zal zijn om ons uit de crisis te loodsen. Ook de overheden moeten een duit in het zakje doen. En dat gebeurt ook, onder meer via mechanismen als tijdelijke werkloosheid.
Voor meer economische expertise van Evi leest u hier verder.
Commerciële boodschap aangeboden door F. van Lanschot Bankiers.