97, 1843
Contact

Spaarder heeft crisis verteerd

skimming

De Belgische spaarder heeft de crisis verteerd. Zijn financieel vermogen is voor het eerst even groot dan voor de start van de malaise in 2007, zo blijkt uit een studie van ING op basis van cijfers van de Nationale Bank van België.

Eerst en vooral bereikte het totale financiële vermogen van de Belgen - waarbij dus geen rekening wordt gehouden met de waarde van hun vastgoed - in het eerste kwartaal van 2012 een historisch hoogtepunt van 966,3 miljard euro. Daarvan moeten nog 206,9 miljard euro aan schulden worden afgetrokken, zodat er netto 759,4 miljard euro overblijft. Dit cijfer overschrijdt het peil van voor de crisis (juni 2007) voor de eerste keer.

Ten tweede sparen de Belgen per jaar ongeveer 20 miljard euro. Bovenop de 5 miljard euro die in het eerste kwartaal werd gespaard, kwamen er nog waarderingseffecten van ongeveer 20 miljard euro. Door de stijging van de beurskoersen dikte het financieel vermogen automatisch aan.

ING merkt wel een verschuiving. Belgen kiezen nu meer en meer voor risicoloze beleggingen. Spaarboekjes en liggend geld zijn al goed voor 30% van het totale financiële vermogen. Voeg daar pensioenfondsen en levensverzekeringen bij en je zit aan minstens de helft.

De vooruitgang van de risicoloze beleggingen gaan vooral ten nadele van beveks en aandelen. Daardoor is het groeipotentieel van het vermogen ook beperkter, aldus nog ING.

Het grote risicoloze vermogen van de Belgen is wel een unieke veiligheid in tijden van crisis, besluit de bank.

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen