244, 16214

Ziekenfondsen passen hun terugbetalingen aan

Ziekenfondsen passen hun terugbetalingen aan

Een nieuw jaar is voor veel ziekenfondsen telkens de aanleiding om eens kritisch te kijken naar de voordelen die zij aanbieden en deze eventueel te wijzigingen. Soms in het voordeel van de klant, maar zeker niet altijd. We maakten een overzicht met de belangrijkste aanpassingen voor 2016.

Securex vermeldt dat u sinds 1 januari 2016 voor kinderen tot 18 jaar kunt rekenen op een terugbetaling van het remgeld of persoonlijk aandeel voor raadplegingen en ambulante zorgen bij een algemene of gespecialiseerde arts, logopedist of kinesist. Dit betekent dat het bezoek volledig wordt terugbetaald. In 2015 gold dit voordeel slechts voor kinderen tot 3 jaar.

Bij OZ kunt u voortaan rekenen op een terugbetaling van het remgeld voor kinderen tot en met 6 jaar, weliswaar met een franchise van 12 euro per kind per kalenderjaar.

Daarnaast verdubbelt de geboorte- of adoptiepremie er voor het tweede kindje tot 100 euro per aangesloten ouder. De premie voor het eerste kindje dat u inschrijft blijft 150 euro per aangesloten ouder.

Een ander opvallend punt bij OZ was een korting tot 125 euro op boekingen bij het OZ-reisbureau. Voor reizen met een vertrekdatum sinds 1 januari 2016 krijgt u als OZ-klant nog slechts de dossierkosten van 15 euro terugbetaald. De tegemoetkoming van 5% met een maximum van 125 euro valt weg.

Ook bij de Christelijke Mutualiteiten zijn er een aantal wijzigingen. In 2015 kon u als CM-lid nog gratis gebruik maken van een aantal online initiatieven zoals de gelukscoach. Niet-leden betaalden 25 euro. Daarnaast was er de kilootje-minder coach waar je online kon werken aan een gezond gewicht. Beide initiatieven worden vanaf 31 december 2015 niet meer aangeboden.

De Voorzorg Antwerpen betaalt sinds 1 januari 2016 25 euro terug bij de aankoop van brillenglazen of lenzen op sterkte of oogpleisters voor de behandeling van een lui oog (amblyopie). Deze 25 euro komt bovenop een korting van 50% (tot 50 euro) op brillen en zonnebrillen en 50% (tot 50 euro) op lenzen bij zo'n 180 optiekzaken.Op deze manier kunnen leden dus tot 125 euro per jaar terugkrijgen voor brillen en lenzen.

Het ziekenfonds voegt daarnaast een voordeel toe voor mensen die een revalidatieprogramma na obesitaschirurgie volgen. Vanaf 1 januari 2016 krijgt u éénmalig de helft van de kostprijs met een maximum van 200 euro terugbetaald van een revalidatieprogramma bij obesitas (begeleiding door diëtist(e), psycholoog en kinesitherapeut) in het door het ziekenfonds erkend ziekenhuis.

Bij het Vlaams en Neutraal ziekenfonds kreeg u in 2015 30 euro kampvergoeding per kalenderjaar per kind. Vanaf 1 januari 2016 heeft u recht op 50 euro. De korting geldt tot en met 18 jaar.

Partena is het nieuwe jaar begonnen met een compleet vernieuwde website. Het heeft daarnaast ook een aantal wijzigingen doorgevoerd in het voordelenpakket. Kregen de leden in 2015 nog 15 euro per sessie vergoed voor psychotherapie, sinds 1 januari 2016 is dat verhoogd naar 20 euro per sessie.

Daarnaast heeft Partena een aantal nieuwe voordelen toegevoegd zoals
1) Leden krijgen nu 30 euro terugbetaald bij aankoop van op maat gemaakte oordoppen die aangekocht werden bij een erkende audicien.
2) Er is een korting van 15% op de werkuren van Organise it, een organisatie die mensen begeleidt bij het op orde brengen of (re)organiseren van hun woning en administratie. Daarnaast helpen ze senioren en hun familie bij de planning en verhuizing naar een home of serviceflat.
3) Een terugbetaling tot 100 euro per 5 jaar voor slaaptherapie.

Bij Bond Moyson West-Vlaanderen is de terugbetaling voor rookstophulpmiddelen weggevallen. Nieuw in het voordelenpakket zijn de kortingen voor psychotherapeuten in het fit&wel-project van het ziekenfonds. Het sloot met verschillende psychotherapeuten een prijsakkoord af.

Bij Bond Moyson Oost-Vlaanderen wordt het remgeld voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar voortaan volledig terugbetaald. Er is wel een franchise van 10 euro per jaar.

De regio’s van de Liberale Mutualiteit die in 2015 nog tot maximaal 120 euro per jaar terugbetaalden voor psychologische begeleiding van kankerpatiënten hebben dit voordeel aangepast. Sinds Nieuwjaar is er een vergoeding voor elke volwassene die geen recht meer heeft op kinderbijslag. Er is een vergoeding van ​10 euro per sessie bij een psycholoog of psychotherapeut, met een maximum van 60 euro per kalenderjaar of een vergoeding van 60% van de kostprijs van een cursus mindfulness, met een maximum van 60 euro per kalenderjaar. De Liberale Mutualiteit biedt een tussenkomst tot 120 euro per jaar aan jongeren voor psychologische begeleiding.

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.