282, 24678

ECB verhoogt voor tiende keer de rente: wat zijn de gevolgen voor de spaarder en de kredietnemer?

ECB verhoogt voor tiende keer de rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de tiende keer op rij haar rentevoeten opgetrokken. Dat betekent dat spaarders de komende maanden hogere tarieven op hun tegoeden mogen verwachten. Wie moet lenen, zal dan weer duurder af zijn.

De ECB verhoogde onder meer de depositorente met 0,25%. Het tarief ervan staat nu met 4,00% op zijn hoogste peil ooit.

De depositorente is de rente die commerciële banken krijgen als ze het geld dat ze inzamelden bij hun klanten voor 1 nacht doorplaatsen bij de ECB. Het gaat dus om een kortetermijntarief. Maar door die erg korte periode is de formule ook flexibel. Banken kunnen geld inzamelen op spaarboekjes, dit doorplaatsen bij de ECB en als klanten geld opvragen dit weer terugtrekken om aan de opvragingen te voldoen.

Sinds de ECB in juli 2022 begon met het optrekken van de rente ging het tarief van de depositovergoeding van – 0,50% naar 4,00%, wat dus een ongezien snelle klim met 4,50% in iets meer dan een jaar was.

Hoewel de commerciële banken nu aanzienlijk meer krijgen op hun deposito’s bij de ECB, sijpelt dit maar geleidelijk en gematigd door in de vergoeding van de spaarrekeningen van de consumenten. Nog maar 10 van de 63 spaarrekeningen die Spaargids opvolgt, biedt een rente van 2% of meer. Het gros van de spaarboekjes zit nog altijd op 1,50% of minder. Commerciële banken kunnen dus heel wat winst maken.

Die vertraging in  het optrekken van de tarieven van de spaarboekjes komt onder meer omdat commerciële banken niet al hun geld bij de ECB kunnen doorplaatsen, waardoor ze niet op al hun ingezamelde geld meteen zelf die hoge rente halen. Op een deel van de reserves die ze bij de centrale bank plaatsen ontvangen ze zelfs 0%. Voor het overige zit ook een groot deel van de middelen de ze ophaalden in hypotheekleningen, die in ons land doorgaans een vaste rente hebben en die de banken dus geen extra inkomsten opleveren.

Toch mogen de komende maanden geleidelijk hogere tarieven op de spaarrekeningen worden verwacht. Niet alle banken hebben veel geld herplaatst in leningen. Bovendien is de vraag naar nieuwe leningen een pak kleiner geworden zodat de commerciële banken relatief meer geld bij de ECB kunnen plaatsen.

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste opbrengst

De medaille heeft echter ook een keerzijde. Lenen wordt wellicht nog duurder. Het tarief voor woonleningen en investeringsleningen is weliswaar niet gebaseerd op de ultrakorte depositorente, maar op de langetermijnrente die op de markt tot stand komt en die meer rekening houdt met de inflatieverwachtingen. Het ziet er nu naar uit dat die inflatie langer hoog zal blijven dan eerst gedacht. En dus passen ook de langetermijnintrestvoeten zich daaraan aan.

Tegelijk is de vraag wanneer de top wordt bereikt. Volgens de optimisten zal dit niet zolang meer duren. Onderliggend zijn de economieën al aan het verzwakken. Voor de maakindustrie was dat al het geval, nu begint ook de dienstensector in moeilijker vaarwater te komen. Op termijn moet dit een matigend effect hebben op hun verkoopprijzen en dus op de inflatie en de rente. De centrale vraag is hoeveel tijd hierover moet gaan. De toekomst zal het uitwijzen.

Tip: Hier vindt u de tarieven die momenteel worden gevraagd voor een hypotheeklening

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.