282, 24641

Wat u moet weten over termijnrekeningen op minder dan 1 jaar

Wat u moet weten over termijnrekeningen op minder dan 1 jaar

Waaraan moet u denken bij de term ‘termijnrekening’? De kans is groot dat u zich een rekening voor de geest haalt waarop u uw centen meerdere jaren onaangeroerd moet deponeren, om ze te laten renderen. Maar er bestaan ook termijnrekeningen voor looptijden van minder dan een jaar. Alles is daarbij mogelijk, gaande van 1 week over 1, 2 , 3 , 7 of 10 maanden tot 11 maanden, maar ook 8 maanden en 3 dagen is een optie. 

 

Wat moet u zeker over de termijnrekeningen weten?

Termijnrekeningen met een looptijd van minder dan één jaar? Dat klinkt flexibeler dan de e-DEPO-rekening die u bij de overheid kunt openen of de nieuwe staatsbon die diezelfde overheid momenteel lanceert. Want daar moet u uw geld een jaar laten staan, vooraleer u rendement verzilvert. Bij een spaarrekening ontvangt u de getrouwheidspremie eveneens pas na één jaar. Dat terwijl u uw spaarcenten bij sommige termijnrekeningen al na drie, zes of negen maanden ziet aandikken.

 

Wat moet u zeker over de termijnrekeningen weten?

Als we de termijnrekeningen met een looptijd van minder dan één jaar overlopen, vallen meteen enkele zaken op. Zo vindt u deze kortlopende termijnrekeningen via de vergelijker van Spaargids enkel bij kleinere marktspelers. Of toch niet bij een van de grootbanken uit ons land.

Op de termijnrekeningen van minder dan een jaar moet u ook altijd een minimumbedrag storten. Van 100 euro over 200, 500 en 25.000 euro tot 100.000 euro. Dat bedrag brengt u dan tussen 1 en 2% nettorente op. Dé twee uitschieters vinden we bij Deutsche Bank: 2,303% netto op drie maanden en 2,366% netto op zes maanden. Dat telkens bij een minimuminleg van 100.000 euro..

 

Geannualiseerd rendement

Let wel, het gaat telkens om een geannualiseerd rendement, dat omgerekend wordt naar een periode van een jaar. Bedraagt de nettorente 2% voor een termijnrekening met een horizon van drie maanden, dan ontvangt u aan het einde van de looptijd 0,5% intrest of het equivalent van één vierde van een volledig jaar.

 

Vergelijking met andere spaarproducten

De rentes van dergelijke kortetermijnrekeningen behoren tot de hoogste op de markt. Ter vergelijking: de e-DEPO-rekening brengt vandaag een netto jaarrendement van 1,75% op, de nieuwe staatsbon netto 2,81%. Verschillende spaarrekeningen bieden momenteel een totaal rendement (basisrente + getrouwheidspremie) van 2% of meer. Maar dat rendement behaalt u pas na een jaar. Als u uw geld minder dan een jaar op een spaarrekening laat staan, krijgt u enkel de basisrente, waarbij de ‘beste’ nog altijd slechts 1,40% basisrente netto biedt: Izola Bank Saver Account.

 

Kenmerken termijnrekeningen

Bovendien blijven de rendementen van de termijnrekeningen gegarandeerd doorheen de hele looptijd, terwijl de basisrente van een spaarrekening elke dag kan wijzigen. Bij een spaarrekening kan u dan wel weer elke dag aan uw geld. Bij een termijnrekening moet u het geld onaangeroerd laten tot de termijn verstreken is. Dat zijn de voorwaarden waarmee u moet leven. Maar als die voor u geen hinderpaal vormen, kunnen termijnrekeningen op korte termijn interessant zijn.

Tip: vind de termijnrekening op minder dan een jaar met de interessantste nettorente

 

Lees ook:

Andere tips over langetermijnsparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.