9 miljoen euro minder buit via phishing
Oplichters konden argeloze burgers vorig jaar 25 miljoen euro afhandig maken via allerlei gevallen van phishing. Dat is 9 miljoen euro minder dan in 2020.
Bij phishing proberen fraudeurs via listen de persoonlijke bankcodes van de burgers te bemachtigen zodat ze hun rekeningen kunnen plunderen.
De 25 miljoen euro die op die manier in 2021 werd ontfutseld, is de nettoschade. De pogingen liggen hoger. Zowat 75 procent van de frauduleuze – maar perfect ondertekende – overschrijvingen werden door de banken ongedaan gemaakt. Dat gebeurde zowel door ze tijdig te detecteren en te blokkeren als door de buitgemaakte bedragen terug te vorderen.
Naast phishing - fraude via het delen van je codes met derden – zijn er ook tal van andere manieren van online oplichting. Hierbij worden slachtoffers gemanipuleerd om zelf geld over te schrijven op de rekening van de oplichter.
Een dergelijke vorm van fraude die in opmars is, is de beleggingsfraude of boilerroomfraude. Hierbij beloven oplichters hoge rendementen, maar in de praktijk bieden ze waardeloze aandelen of andere financiële producten aan. Eens het slachtoffer geld heeft gestort, gaan de criminelen ermee aan de haal en blijft de investeerder berooid achter.
Een andere vaak voorkomende poging tot oplichting is de kluisrekeningfraude. Hier proberen fraudeurs het vertrouwen van het slachtoffer te winnen door zich voor te doen als een medewerker van de bank. Ze vragen het slachtoffer om zijn geld over te schrijven naar een zogezegd nieuwe, veilige rekening, omdat er met zijn huidige rekening fraude zou zijn gepleegd. Die veilige rekening bestaat natuurlijk niet. Het geld komt meteen terecht op de rekening van de oplichter.
Hulpvraagfraude is ook zo’n gekend voorbeeld van dit type fraude. De fraudeur doet zich voor als een kennis of familielid van het slachtoffer en overtuigt via een web van leugens het slachtoffer om een overschrijving uit te voeren.
- Wil u nog bankieren zoals vroeger?
- Payconiq installeren kan met itsme
- Is betalen via een QR-code wel veilig?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.