229, 26240
Contact

Is betalen via een QR-code wel veilig?

Is betalen via een QR-code wel veilig?
Aangeboden door

Betalen door met uw smartphone een QR-code te scannen, is erg makkelijk. Maar is die betaalmethode wel altijd veilig? En hoe zit dat met alternatieven, zoals online betalingen uitvoeren met uw kaartgegevens of met uw bankapp en itsme?

De vraag is veeleer: is de begunstigde van een QR-code wel te vertrouwen? Oplichters doen namelijk meer en meer aan quishing. Ze bieden u dan een frauduleuze QR-code aan, bijvoorbeeld via e-mail, die ogenschijnlijk van een officiële instantie komt en die u aanmaant om een (fictieve) boete of rekening te betalen.

Voordelen
• Heel makkelijk en snel contactloos betalen (zonder kaart, zonder contant geld)
• Toch beveiligd via bankapp en geheime code

Nadelen
•Gevoelig voor quishing

Wat te doen?
• Negeer de QR-code als u de afzender niet kent of verdacht vindt.
• Kijk in de fysieke winkel of de QR-code niet op een sticker staat die op de officiële QR-code is gekleefd.
• Gebruik online een QR-codescanner die eerst het internetadres achter de QR-code toont. Gaat het om een onofficieel adres? Bevat het spellingsfouten? Ga dan niet door. 

 

Betaalt u dan niet beter met uw kaart?

Online kan u natuurlijk ook met uw kredietkaart betalen. Vroeger volstond het dan om uw kaartnummer en de CVC/CVV-code op de achterkant van de kaart op te geven. Dat volstaat vandaag soms nog, voor betalingen die ‘weinig gevoelig’ zijn voor fraude. Maar dan is het wel opletten, want hackers kunnen de

gegevens onderscheppen terwijl u ze ingeeft. Om dat tegen te gaan moet u vaak bevestigen met iets wat u weet (bv. uw pincode), iets wat u bezit (bv. uw smartphone) of iets wat eigen aan u is (bv. uw vingerafdruk).

Op veel websites kan u ook met uw debetkaart betalen. U voert dan uw naam in (zoals vermeld op uw kaart), naast uw kaartnummer en de geldigheidsdatum van de kaart. Daarna bevestigt u de betaling door elektronisch te tekenen, bijvoorbeeld met uw kaartlezer van de bank of met de itsme-app.


Voordelen
• Wereldwijd bij miljoenen handelaars aanvaard (tegenwoordig ook met uw debetkaart, indien Debit Mastercard of Visa Debit)
• Aankopen eventueel gedekt door verzekeringen
• Snel betalen zonder cash op zak

Nadelen
• Contactloos te gebruiken: blijft mogelijk indien gestolen, wel mogelijk beperkingen zoals maximumbedrag
• Gevoelig voor phishing: oplichters die zich als iemand anders voordoen om kaartgegevens te bekomen 

Wat te doen?
• Shop bij webwinkels die te vertrouwen zijn. Check daarvoor commentaren van consumenten.
• Vergewis u ervan dat u op een veilige website zit, waarvan het adres begint met https://.
• Betaal zo weinig mogelijk met alleen uw kaartgegevens, bevestig met uw kaartlezer of smartphone.

 

En hoe zit het met online bankieren en itsme?

Bij sommige handelaars kan u uw online aankoop ook betalen met een overschrijving. Schrijft u online over, dan bevestigt u uw betaling mogelijk met itsme.

Is dat dat veilig? Itsme vraagt u om een zelfgekozen code van vijf cijfers in te geven. Die code is gekoppeld met uw gsm-toestel en uw itsme-app. Oplichters doen zich wel eens als itsme voor om via valse e-mails en sms’jes bankgegevens te stelen. Ze vragen dan bijvoorbeeld om een account opnieuw te activeren of een update uit te voeren. Maar itsme zegt zelf nooit dergelijke berichten te verzenden. Bovendien kunnen oplichters geen notificatie sturen naar uw itsme-app, bijvoorbeeld om in te loggen. Alleen sites en apps van itsme-partners kunnen dat. 

Tip: vind nu de interessantste zichtrekening met kaarten voor u

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen