Al 2.650 gevallen van fraude met internetbankieren in eerste helft 2018
Tijdens de eerste zes maanden van 2018 werden 2.650 gevallen van fraude via internetbankieren geregistreerd. Daarbij werd ongeveer 3,8 miljoen euro buitgemaakt.
2017 was al een piekjaar voor de internetfraudeurs. Heel dat jaar werden toen 3.205 gevallen gedetecteerd, met een totaal verlies van 2,5 miljoen euro. Maar 2018 wordt dus nog erger. Bijna altijd maakten de fraudeurs gebruik van phishing: ze “visten” naar de bancaire codes van de consument om geld te kunnen stelen van diens rekening.
De bankenfederatie Febelfin roept burgers op om hun bancaire codes nooit mee te delen via e-mail, telefoon of sociale media. Zo hebben zij zélf de sleutels in handen om zich te beschermen tegen phishing.
Er is één basiskenmerk waarmee phishing kan worden “ontmaskerd”: elk bericht - of het nu een e-mail, SMS of social media bericht betreft - die via een link doorverwijst naar een site om codes door te geven, is frauduleus.
Febelfin wijst er ook op dat de Belgische financiële sector op permanente basis investeert om de veiligheid van het betaalverkeer te garanderen en phishing een halt toe te roepen. Zo hebben de financiële instelling detectiesystemen om phishingpogingen tijdig op te sporen en laten ze phishingwebsites blokkeren van zodra ze het bestaan ervan kennen.
- Wil u nog bankieren zoals vroeger?
- Kiest u voor een gemeenschappelijke rekening of voor twee aparte?
- Payconiq installeren kan met itsme
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.