229, 26218
Contact

Kiest u voor een gemeenschappelijke rekening of voor twee aparte?

Kiest u voor een gemeenschappelijke rekening of voor twee aparte
Aangeboden door

Waar kiest u het best voor als koppel: gezamenlijke zicht- en spaarrekeningen, aparte rekeningen of aparte rekeningen gecombineerd met  gemeenschappelijke rekeningen? 

Prille koppels denken er misschien nog niet aan om een gemeenschappelijke zicht- of spaarrekening te openen. Als de relatie dan toch ten einde komt, blijft iedereen op eigen benen staan, met een eigen rekening. Maar als de relatie aanhoudt, is een gezamenlijke rekening misschien wel interessant, al dan niet naast uw eigen, aparte rekeningen.

Waarom gemeenschappelijk?

Een gemeenschappelijke rekening op naam van uzelf en uw partner biedt bepaalde voordelen. Als u alle inkomsten en uitgaven op één zicht- en spaarrekening groepeert, behoudt u allebei een goed zicht op wat er binnenkomt, buitengaat en overblijft. Bovendien betaalt u zo makkelijk gedeelde kosten.

Maar in principe moet elke rekeninghouder bij elke geldopname of betaling mee tekenen. Dat is niet zo praktisch, maar het valt wel makkelijk op te lossen. De bank kan in een wederzijdse volmacht voorzien. Daarmee geven jullie elkaar toestemming om met de gemeenschappelijke rekening te betalen zonder dat de andere mee tekent. Maar jullie blijven beiden aansprakelijk voor het gehele verschuldigde bedrag, als de rekening in het rood gaat.

Natuurlijk moeten twee partners goed overeenkomen over hoeveel ze aan welke zaken uitgeven. Loopt het op dat vlak scheef bij de ene partner? Dan kan de andere de volmacht weer intrekken, zodat beide rekeninghouders weer telkens moeten tekenen. Of bij het openen eist een van beiden dat de rekening niet in het rood kan gaan en er maar een beperkte geldopname mogelijk is. Ook dat helpt risico’s te beperken.

Enkel of ook aparte rekeningen?

Verder is het ook mogelijk om een gemeenschappelijke rekening te openen, gecombineerd met rekeningen op eigen naam. Met de gezamenlijke zichtrekening doen de twee partners dan gemeenschappelijke uitgaven, waarvoor ze beiden een deel van het benodigde budget storten. Persoonlijke uitgaven doen ze met de rekening op eigen naam. Wat dan tot de gemeenschappelijke of persoonlijke kosten behoort, is een kwestie van goed afspreken.

Het kan ook dat een gemeenschappelijke rekening helemaal geen goed idee is, als ze tot frustratie of spanning leidt. Bijvoorbeeld wanneer het verschil tussen de lonen van beide partners groot is, waarbij de ene veel meer inbrengt, terwijl de andere veel meer uitgeeft. In zo’n geval houden de rekeninghouders het misschien beter bij aparte rekeningen.

Van wie het geld op de gezamenlijke rekening dan is?

Als de partners gehuwd zijn met gemeenschap van goederen, is alle geld dat ze bezitten van hen beiden. Dus ook het saldo van de gemeenschappelijke rekening.

Huwden de partners onder het wettelijk stelsel, dan hebben ze elk een eigen vermogen, maar ook een gemeenschappelijk vermogen. Het geld op de gezamenlijke rekening wordt geacht daartoe te behoren. Ook alle beroepsinkomsten en inkomsten uit eigen goederen tijdens het huwelijk zijn gemeenschappelijk, ook al werden ze gestort op een eigen rekening van een van de partners.

Bij een huwelijk met scheiding van goederen heeft elke echtgenoot enkel een eigen vermogen, maar valt het geld op de gezamenlijke rekening in onverdeeldheid.

Wettelijk samenwonenden hebben geen gemeenschappelijk vermogen. Elke partner behoudt de goederen die hij of zij bezat bij de aanvang van het samenwonen of waarvan het bezit te bewijzen is, net als de inkomsten uit die goederen, arbeid en vervangingsinkomen. De rest behoort in onverdeeldheid aan beiden toe.

En wat als de relatie op de klippen loopt?

Als twee partners wettelijk of feitelijk samenwonen of als ze getrouwd zijn met scheiding van goederen heeft ieder dus enkel een eigen vermogen. Wat dan op de eigen zichtrekening, spaarrekening en effectenrekening staat, blijft persoonlijk bezit. Bij scheiding van goederen kunnen dus zaken in onverdeeldheid zijn. Die zijn dan bij een scheiding nog te verdelen. Trouwden jullie met gemeenschap van goederen, dan zijn alle inkomsten gemeenschappelijk en te verdelen, ook de bedragen op rekeningen op eigen naam.

En wat na de scheiding? Als er kinderen zijn, voeden vele ouders die verder op in co-ouderschap. Elke ouder moet daarbij ook bijdragen in de kosten voor de kinderen, ook voor buitengewone kosten. Vaak openen gescheiden ouders daarvoor samen een kinderrekening, waarop ze budget storten. De ene ouder kan de kosten ook voorschieten, maar dat vraagt financiële inspanning en soms moeilijk overleg.

Op zoek naar een voordelige zichtrekening? Vind ze nu met onze vergelijker

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen