229, 24107
Contact

Betalen op vakantie: waar moet u op letten?

Betalen op vakantie: waar moet u op letten

Als u straks uw vakantiedagen in het buitenland spendeert, waar moet u dan op letten als u er iets betaalt? Wanneer betaalt u extra commissie en in welke gevallen doet u beter geen beroep op uw kredietkaart? De verkeerde beslissing kan u veel geld kosten.

Er zijn verschillende betaalmogelijkheden in het buitenland. Maar sommige kosten u meer dan andere. Veel hangt af van het land waar u vertoeft. Alles vooraf uitvissen of uw bank om raad vragen, is geen overbodige luxe. Belangrijk is alvast te weten of het land van uw vakantiebestemming uw betaalmiddelen sowieso aanvaardt.

 

Bankkaart

Uw bankkaart is in eigen land uw meest vertrouwde betaalmiddel. Daarmee haalt u in eigen land ook geld af. In het buitenland kan u de kaart ook gebruiken. Betalen met de debetkaart is binnen de eurozone altijd gratis. Twijfelt u of uw vakantieland tot de eurozone hoort, check dat dan vooraf even.

 

Betalen buiten de eurozone

Brengt u uw vakantie door buiten de eurozone, dan kan uw bank uw kaart tijdelijk openstellen. Dat dient u vooraf aan te vragen. De bank moet uw kaart eerst deblokkeren voor u ze kan gebruiken. Bepaalde banken laten u toe om via hun app de kaart zelf open te stellen.

Als u met uw kaart buiten de eurozone betaalt, krijgt u kosten aangerekend. Daarom is het meestal voordeliger om buiten de eurozone met een kredietkaart te betalen. Wilt u zeker zijn? Check dan de tarieflijst van uw bank.

 

Geld afhalen

Geld afhalen binnen de eurozone doet u het best met een debetkaart. Buiten de eurozone worden kosten aangerekend om geld af te halen. Check vooraf, bijvoorbeeld bij uw bank, hoe u het voordeligst cash afhaalt: met uw debet of uw kredietkaart.

 

Kredietkaart

Een kredietkaart is een handig instrument als u op reis bent. Betalen met een kredietkaart binnen de eurozone is gratis, net zoals dat het geval is met een gewone betaalkaart. Interessant is dat wat u met een kredietkaart betaalt of afhaalt, pas de volgende maand van uw rekening gaat. Uw uitgaven gaan dus niet meteen van uw zichtrekening. Voor wie vooraf wenst te beslissen hoeveel hij of zij kan uitgeven, is er de prepaid kredietkaart. U laadt uw budget op de kaart. Meer dan wat is opgeladen, kunt u dan niet besteden.

Bent u van plan om uw vakantie in de Verenigde Staten door te brengen, neem dan eerst contact op met uw bank om te checken of uw kredietkaart al dan niet moet worden opengesteld. Idem wanneer u op cruise gaat. Vooraf eens luisteren bij de bank kan veel problemen voorkomen.

Tip: Waarmee betaal je het best op reis: de bankkaart of de kredietkaart?

 

Wisselkoersomzetting

Betaalt u met uw kaart buiten de eurozone, hou dan zeker rekening met de wisselkoersomzettingen. Sommige handelaren laten u de keuze om in euro of in de lokale munt te betalen. Vergeet daarbij niet dat handelaars daarvoor een commissie aanrekenen. Meestal is die commissie hoger dan de commissie die uw bank aanrekent. Daarom is het beter om altijd in de lokale munt te betalen en zo geen slachtoffer te worden van hoge commissies voor wisselkoersomzetting.

Is de lokale munt niet de euro, dan kan u bij uw bank wat cash geld in die munt bestellen. Bij sommige banken kan dat online. Vreemde munten bestellen, doet u wel het best ruim op voorhand.

 

Smartphone en contactloos

Betalen met de smartphone is in. Maar denk eraan dat dat niet in elk land zo vlot kan als in België. Met Apple en Google Pay zou mobiel betalen in principe geen probleem mogen vormen. Net als in België kunt u in sommige andere landen trouwens ook contactloos betalen.

TipWelke bankkaart neemt u het best mee op reis?

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen