, 23519
Contact

Gebruik je op vakantie best je kredietkaart of je debetkaart?

Gebruik je op vakantie best je kredietkaart of je debetkaart

Nu de coronaregels rond reizen wat versoepeld zijn, plannen heel wat mensen opnieuw een reis naar het buitenland. Maar welke betaalkaarten neem je best mee om te betalen en geld af te halen in het buitenland? Een kort overzicht van wat je moet weten.

 

Debetkaart (Maestro)

De meesten onder ons gebruiken in eigen land meestal een debetkaart om te betalen en geld af te halen. Om fraude tegen te gaan, is het gebruik van Maestro standaard beperkt tot Europese landen. Indien je buiten Europa reist moet je dus vooraf de bank contacteren om je kaart open te stellen voor gebruik. Bij sommige banken kan dit ook via de app.

Betalingen met je debetkaart in de eurozone zijn altijd gratis. Ook wanneer je in de eurozone geld wilt afhalen, kan je best kiezen voor de debetkaart. Dat is bijna altijd gratis, hoewel sommige banken een kleine (0,1 tot 0,5 euro) vergoeding aanrekenen. De kosten die ze voor buitenlandse afhalingen in de eurozone mogen aanrekenen, zijn dezelfde als degene die ze in eigen land aanrekenen.

Maar let op! In bepaalde landen (Duitsland, Griekenland en Spanje) rekenen de beheerders van geldautomaten kosten aan voor geldopnames. Die bedragen verschillen, maar ze moeten op het moment van de verrichting op de terminal getoond worden. 

 Voor betalingen en afhalingen buiten Europa heb je bij de debetkaart twee kosten: kosten voor de wisselkoersmarge en een verwerkingscommissie. De kosten van een betaling liggen lager dan die van een afhaling. De exacte kosten verschillen van bank tot bank, je kan dus best op voorhand de tarievenlijsten opvragen.

 

Kredietkaart (Mastercard & Visa) 

Met een kredietkaart heb je het voordeel dat het geld niet direct van je rekening gaat, maar op een vast moment de maand nadien. Bovendien worden kredietkaarten zeer ruim geaccepteerd, vaak ook op plaatsen waar debetkaarten niet worden aangenomen. In sommige situaties ben je zelfs verplicht een kredietkaart te gebruiken. Dat is bijvoorbeeld het geval in hotels of wanneer je een waarborg moet geven voor een huurauto. Daarnaast geniet je met een kredietkaart vaak ook de voordelen van bijkomende verzekeringen. Sommige kredietkaarten voorzien bijvoorbeeld in een fraudeverzekering of een reisannulatieverzekering.

Tip: Welke kredietkaart past het best bij u? Vergelijk hier het aanbod aan Visa en Mastercard kredietkaarten.

In de eurozone betaal je in winkels gratis met uw kredietkaart. Afhalingen zijn wel altijd duurder dan met uw debetkaart. Afhankelijk van je kredietkaart betaal je een vast commissieloon (tussen 5 en 8 euro) en eventueel een percentage van het opgenomen bedrag.

Buiten de eurozone betaal je in winkels best met de kredietkaart. De wisselkoers is voor kredietkaarten over het algemeen lager dan die voor debetkaarten. Bovendien moet je bij kredietkaarten meestal geen verwerkingscommissie betalen. Vertrek je op reis naar de VS, dan moet je meestal ook je kredietkaart laten openstellen voor gebruik bij je bank.

Als je op reis buiten de eurozone ook cash wilt afhalen, raadpleeg dan vooraf de tarievenlijsten van je bank. In sommige gevallen is de kredietkaart goedkoper, zeker voor grotere bedragen. In andere gevallen komen de kosten met de debetkaart lager uit.

Tip: Bereken hier de kosten van het gebruik van je kredietkaart.

 

Conclusie: welke kaart gebruik je best?

Moraal van het verhaal: kijk altijd vooraf de kosten van je kaarten na. Zo voorkom je onaangename verassingen.

 

- Betalen binnen de eurozone: debet- of kredietkaart

- Geldafhaling binnen de eurozone: debetkaart

 

- Betalen buiten de eurozone: kredietkaart

- Geldafhaling buiten de eurozone: debet- of kredietkaart

 

Lees ook:

Andere tips over kredietkaarten

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen