Vijf zaken die u moet weten wanneer u met uw kredietkaart op reis gaat
Met kredietkaarten zoals die van Visa en Mastercard kan u nagenoeg overal ter wereld betalen, een hotelkamer reserveren of een auto huren. Voor bepaalde zaken aanvaarden sommige handelaars zelfs alleen een kredietkaart. Creditcards zijn dus erg handig om mee te nemen op reis. Maar dan zijn er vijf zaken die u wel moet weten.
1. Wees u bewust van het verschil tussen een debet- en kredietkaart
Een betaling of geldopname met een debetkaart gaat (nagenoeg) onmiddellijk van de rekening waaraan de kaart gekoppeld is. Bij een kredietkaart is dat niet zo. Ofwel gaan betalingen en geldafhalingen met een kredietkaart één keer per maand gebundeld van uw rekening, ofwel hebt u een kredietkaart met een kredietlijn en betaalt u gespreid terug, met een minimum per maand.
2. Mastercard en Visa hebben ook debetkaarten
Vroeger was het eenvoudig: op uw kredietkaart stond (waarschijnlijk) Visa of Mastercard, op uw debetkaart Maestro of Bancontact. Maar de banken vervangen de Maestro-kaarten volop door een nieuwe Debit Mastercard of Visa Debit. Ook op die kaarten staat het Mastercard- of Visalogo, maar het zijn dus geen kredietkaarten. Voordelig is wel dat u met een Debit Mastercard of Visa Debit op meer dan 100 miljoen locaties terechtkan.
3. Gebruik uw kredietkaart om te betalen, niet om af te halen
In landen waar u met de euro betaalt, maakt het niet uit of u betalingen met een krediet- of debetkaart doet. In beide gevallen kost dat namelijk weinig tot niets extra bij uw bank. Maar buiten de eurozone doet u betalingen doorgaans beter met de kredietkaart, omdat het goedkoper is dan met uw debetkaart. Geld afhalen is dan weer nagenoeg altijd duurder met een kredietkaart, zowel binnen als buiten de eurozone.
4. Wees u bewust van de waarborg(en) op uw kredietkaart
We zeiden het al: kredietkaarten zijn erg handig, omdat u er zo goed als wereldwijd mee terechtkan. Weet wel dat handelaars een bedrag op uw kredietkaart mogen blokkeren als waarborg, als u een hotel reserveert of een auto huurt. Hoeveel, dat bepalen de handelaars zelf, net als hoelang ze het bedrag blokkeren. Laat desnoods uw kaartlimiet tijdelijk verhogen, zodat u genoeg beschikbaar houdt om te kunnen blijven betalen.
5. Kredietkaart kwijt of gestolen? Laat ze onmiddellijk blokkeren!
Vindt u uw kredietkaart niet meer? Of is ze gestolen? Bel dan ogenblikkelijk naar Cardstop om uw kaart te laten blokkeren, op +32 78 170 170. Blokkeren kan mogelijk ook via de app van uw bank, maar daarnaast belt u toch beter even. Overloop bij het blokkeren rustig al uw kaarten, als u uw hele portefeuille kwijt bent, want ook grote bedrijven als Carrefour en MediaMarkt geven kredietkaarten uit. Neem vervolgens contact op met de uitgever, om het kaartnummer te bekomen, en doe daarmee binnen de 24 uur aangifte bij de politie. Zodra uw kaart geblokkeerd is, kan niemand er nog mee betalen of geld afhalen.
Deed iemand verrichtingen met uw kredietkaart, vooraleer u die kon blokkeren? Dan moet u normaal gezien ten hoogste 50 euro voor uw rekening nemen. Tenzij de uitgever van de kaart kan aantonen dat u een grove nalatigheid beging. Dat u bijvoorbeeld uw geheime code op uw kredietkaart schreef. Doe dat dus nooit. En check ook zeker de uitgaven met de kredietkaart. Ziet u er die u niet zelf deed? Betwist die dan via mijnkaart.be.
Tip: Vergelijk hier de Visa-kaarten van de verschillende banken
Tip: Vergelijk hier de Mastercard-kaarten van de verschillende banken
- Welke bank biedt nog een gratis zichtrekening aan?
- Wil u nog bankieren zoals vroeger?
- Hoe past u het bedrag dat u kunt overschrijven aan?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.